Momentjes voor jezelf
Grote tentoonstelling van Eddy Posthuma de Boer in het Museum für Kommunikation in Berlijn blijkt belangrijke publiekstrekker
Grote tentoonstelling van Eddy Posthuma de Boer in het Museum für Kommunikation in Berlijn blijkt belangrijke publiekstrekker
In de Berlinische Galerie is een grote tentoonstelling van Rineke Dijkstra te zien. Het geeft een beeld van haar als fotograaf die over de tijden heen kijkt. Voor haar persoonlijk is het een terugkeer naar Berlijn, waar ze eind jaren negentig op uitnodiging van de DAAD twee jaar lang woonde.
Een zaal vol prachtige blinkende gouden en zilveren objecten, van munten tot zwaarden. Met zoveel glimmende spullen wordt de ekster in mij wakker. Maar in plaats van goud neem ik kennis mee naar huis: inzicht in een cultuur die ‘vergeten’ is. Dacia – Rijk van goud en zilver in het Drents Museum is zo’n tentoonstelling waar ik met alle plezier…
Het is tijd voor nieuwe gezichten en verhalen die de diversiteit van Noord-Holland weergeven. Op maandag 5 februari 2024 gaat de portretwedstrijd van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum van start. Deze wedstrijd – die makers met en zonder ervaring oproept om inwoners van Noord-Holland vast te leggen – heeft het doel om de diversiteit van de provincie…
Deze week overleed fotograaf Erwin Olaf, op 64-jarige leeftijd. Vlak voor zijn zestigste verjaardag interviewden we hem over zijn werk, zijn leven, de liefde. Olaf vertelde ook openhartig over zijn ziekte, hoe die hem dwong tot keuzes én hem milder maakte. ‘Ik zit in de verlenging,’ zei hij. En: ‘In mijn leven heb ik alles gedaan wat ik had willen doen.’…
In de cultuurwereld binnen, maar ook buiten Utrecht, kun je niet om Anna van Kooij heen. Ik leerde haar al vroeg deze eeuw kennen als een altijd oplettende, maar nooit opdringerig aanwezige fotografe, die scherp kon kijken al haar geportretteerden een empathische glans gaf. Anna is al een tijd ziek, en kortgeleden wed duidelijk dat ze niet meer zal genezen.…
KAZAL – Narrating Haitian Memories is een fotoproject dat de herinneringen aan de dictatuur van François Duvalier in Haïti traceert door naar de geschiedenis van Kazal te kijken. Dit dorp ten noorden van Port-au-Prince, is de plek waar een traumatische gebeurtenis in de hedendaagse geschiedenis van het land plaatsvond, dat uit de officiële geschiedenis is gewist: het bloedbad van Kazal.…
Een stormachtige reis vol virtuositeit en dramatiek tekent het nieuwe werk Odysseus van twee Nederlandse kunstenaars: Calliope Tsoupaki (Componist des Vaderlands) en Awoiska van der Molen (beeldend kunstenaar/fotograaf).Odysseus confronteren ons met de consequenties van ons menselijk handelen. Odysseus – van Calliope Tsoupaki, première. – 10 nov t/m 2 dec Wat gebeurt er als we de controle dreigen te verliezen, als een handeling leidt tot onomkeerbare…
(Volume podcast gecorrigeerd) Deze crisis zal het verdwijnen van kleine winkels, gerund door kleine zelfstandigen, versnellen. Al zou het mooi zijn wanneer acties om juist dáár je boodschappen te doen iets uitmaken, de concurrentie met het gigantische aanbod van de grote online ketens is bijna niet te doen. Daarom moeten we ze koesteren zolang ze er nog zijn. En niet…
In 2016 initieerde fotograaf en beeldend kunstenaar Jaap van den Berg een bijzonder project in Gouda. In het historische centrum op de Markt stelde hij diverse mensen van allerlei rangen en standen de vraag: Waarom gaat het goed in je leven? Mensen die op die vraag ingingen zette Van den Berg daarna op de foto. Er werden 140 portretten gekozen…
De Amerikanen hebben er een woord voor: production value. Daarmee kun je aangeven dat een voorstelling technisch perfect is. Het geluid klopt, het toneelbeeld is uitstekend, de kostuums zijn helemaal oké, de belichting schitterend en de acteurs, zangers en muzikanten: top notch. Zelfs de figuranten zijn op hun best. Een voorstelling met een hoge production value kan dus op weinig…
Nathan Mooij heeft iets met ogen. Niet vreemd voor een fotograaf, maar zijn specialisme leidt wel tot bijzondere dingen. Vanuit het nogal clichématige idee dat ogen de spiegel van de ziel zijn, is hij gaan uitzoeken wat, hoe en waarom dat precies zo werkt. Er is namelijk iets aan de hand met onze rechter- en linker hersenhelft en hoe die…
De beelden in zijn hoofd zijn altijd heel sterk, zelfs al weet hij op voorhand niet wat ze betekenen. Fotograaf Erwin Olaf werk intuïtief en ziet pas achteraf waar zijn fotoseries over gaan. Zoals Palm Springs, zijn nieuwe werk dat sinds dit weekend te zien is op de dubbeltentoonstelling in het Gemeentemuseum en Fotomuseum in Den Haag. ‘Fantasie is voor…
Eindelijk heeft het Groninger Museum het voor elkaar. Zes weken lang kun je Hella en Freek de Jonge bewonderen in het museum. Niet alleen hun kunst, maar ook de mensen achter de werken. Kunst meets performance art meets reality show. Van 10.00 t/m 17.00 uur. Een blik werpen in de keuken van het echtpaar; ook letterlijk, want Hella gaat in…
Klassieke grap over de suppoost: “Trots meldt de nieuwe suppoost van het Rijksmuseum zich aan het eind van zijn eerste werkdag bij de museumdirectie. ‘Meneer de directeur, ik denk dat u over mij tevreden zult zijn. Ik heb vandaag al twee Picasso’s en één Appel verkocht!’ ” (Bron: www.debestemoppen.nl) Waarmee de vermeende verhouding van de traditionele suppoost tot de moderne…
Hoe zou Italië ervoor staan, een jaar na de aardbevingen, hadden we ons afgevraagd. Wat zou er over zijn van het eeuwenoude cultureel erfgoed in deze prachtige streek op het grensvlak van Umbrië, Marche en Lazio? Waarom hoor je er in het nieuws eigenlijk nooit meer iets over? Zelf zijn wij, Vivian de Gier en Marc Brester, inwoners van net…
Zijn werk is wereldwijd te zien in gerenommeerde modemagazines. Majid Karrouch is momenteel een van onze internationale visitekaartjes in de creatieve Industrie. Ik zocht hem op in zijn atelier, dat al even bijzonder is als de beelden die hij maakt. SCENE 1: #Ontmoeting Een tijdje geleden maakte ik via Instagram voor het eerst kennis met het uitzonderlijke werk van een verborgen Marokkaans-Nederlands modetalent.…
In Tirana opende vorige week de fototentoonstelling The Other Side. Daar zit een kant aan die eigenlijk niet bedoeld was. Toerist in Tirana In het zwembad op een dakterras in Tirana leunt een kale man in het water tegen de wand. Hij lijkt een toerist maar is in Albanië voor werk. Zodra ik hem vraag of het leuk werk is…
Als het had gekund, had fotograaf Ed van der Elsken het liefst een camera in zijn hoofd ingebouwd, om vierentwintig uur per dag de wereld vast te kunnen leggen. Wat hij wél heeft kunnen maken zijn talloze prachtige foto’s, films en boeken. Het Stedelijk Museum in Amsterdam toont zijn rijke nalatenschap op de grote tentoonstelling De verliefde camera. Hij was…
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.