Ga naar de inhoud

vincent van gogh

Volg Van Goghs voetstappen in Drenthe.

Op 11 september 1883 stapt Vincent van Gogh uit op het treinstation van Hoogeveen. Weg van de Den Haagse verstedelijking en terug naar de natuur. De schilder verblijft maanden in de omgeving van Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en gaat een dagje naar Zweeloo. Zijn periode in Drenthe gebruikt hij om tot rust te komen en om te experimenteren met thema’s, kleuren en… 

Het Drentse landschap fascineert en betovert in Barbizon van het Noorden

Door de storm aan publiciteit lijkt Vincent van Gogh’s ‘Onkruid verbrandende boer’ (1883) de ster van de nieuwe tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950. Het middelpunt van de expositie laat, zoals het een goede diva betaamt, nog even op zich wachten. Het is ‘fashionably late’. Er is wel alvast een plekje gereserveerd. De… 

Wereldberoemd ‘broddelwerk’ – waarom Monets waterlelies en blauweregens nog steeds zo bijzonder zijn

Vroeger vond men het drie keer niks, tegenwoordig zijn de schilderijen van waterlelies en blauweregens de beroemdste doeken van de Franse schilder Claude Monet. We bezochten zijn tuinen in Giverny en keken even door de ogen van de meester. Mokken en sokken Denk je aan de schilder Claude Monet, dan gaan de eerste gedachten waarschijnlijk uit naar diens kleurrijke doeken… 

‘We kunnen de concurrentie met Disney aan.’ Waarom de lange Nederlandse animatiefilm gaat doorbreken met Heinz en Bunuel

‘Heinz’ en ‘Buñuel in the Labyrinth of the Turtles’, beide uit op 18 april, signaleren een belangrijke ontwikkeling op gebied van de lange Nederlandse animatiefilm. Een doorbraak hangt in de lucht. Over eigenwijsheid en coproducties, Anne Frank en Miss Moxy. En wat er nog meer in aantocht is.

Topkunst is te duur om het Corso te verbeteren. Doe er wat aan, VVD!

Het bloemencorso van Zundert, een stukje unieke volkscultuur (sinds 1936!) waarin de – niet inheemse – Dahlia een hoofdrol speelt, had het dit jaar zwaar. Door de droogte waren er minder bloemen dan andere jaren en dus moest er geïmproviseerd worden door de honderden vrijwilligers die ieder jaar het dorp waar de herinnering aan Vincent van Gogh weer springlevend is… 

100 jaar De Ploeg in het Groninger Museum: een visuele traktatie

Met zijn kleurrijke tentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 trapt het Groninger Museum (onofficieel) het jaar van De Ploeg af. Op 5 juni 2018 is het 100 jaar geleden dat een aantal jonge Groningse kunstenaars zich afzette tegen de gezette (kunst) orde met hun collectief De Ploeg nieuwe wegen insloegen. “Omdat er in Groningen niet zoveel te doen was… 

Workshop Poetry Performance leert dichters wat ‘rust nemen’ inhoudt: ‘mijn volgende optredens worden nu een stuk langer.’

‘Er zou een verschil zijn tussen papieren gedichten en gedichten die alleen maar passen in een voordracht. Ik vind het dan in allebei de gevallen geen goed gedicht. Een goed gedicht kun je goed lezen, en ook herlezen, maar past ook heel goed in een performance.’ Dichteres Anne van Winkelhof heeft duidelijke opvattingen over wat poëzie tot goede poëzie maakt.… 

Ascent, Fiona Tan, videokunstwerk van filmische allure

Fiona Tan levert met Ascent een videokunstwerk van speelfilmlengte

Het videokunstwerk ‘Ascent’ is een van de meest recente werken van Fiona Tan. Ascent is een videokunstwerk van speelfilmlengte: 1 uur en 17 minuten[ref]Een werk dat is voortgekomen uit een speciale opdracht van het Izu Photo Museum in Japan.[/ref]. Mogelijk ben je al bekend met het werk van deze kunstenaar[ref]De inmiddels 50-jarige Fiona Tan is ‘geen gewoon Indisch meisje’, geboren in Pekan… 

Einojuhani Rautavaara (1928-2016): Fins ikoon van de eigentijdse muziek

Afgelopen woensdagnacht, 27 juli overleed Einojuhani Rautavaara in zijn huis in Helsinki, ten gevolge van complicaties bij een operatie. Hij werd 87 jaar oud en gold algemeen als de ongekroonde troonopvolger van Jean Sibelius (1865-1957), die rond 1930 zijn laatste noten schreef.

Appel rotzooide niet maar wat aan

Tien jaar na zijn dood blijkt Karel Appel tijdlozer dan je met alleen Cobra in het achterhoofd zou denken. Dat is te zien op een groot en indrukwekkend retrospectief in het Gemeentemuseum Den Haag. Daar prijkt het oeuvre van een zeer veelzijdig kunstenaar, die zich tot op hoge leeftijd bleef ontwikkelen. Een impressie van de tentoonstelling in aanbouw. Tekeningen Naast… 

Geen kunst zonder offers! @TFBoulevard toont 2 gezichten van jeugdtheater

Theaterfestival Boulevard schreef vorig jaar een wedstrijd uit waarbij jonge makers de kans kregen een voorstelling te maken. Voorwaarden: de doelgroep (jongeren vanaf zes jaar), de lengte van de voorstelling (pakweg twintig minuten) en het thema (Vincent Van Gogh). Dit weekend waren de eerste twee winnaars te zien, komend weekend de andere twee. De eerste voorstellingen toonden bovenal de twee gezichten… 

Vincent van Gogh eindelijk lid van kunstenaarsgroep

In dit Van Gogh-jaar is de schilder onderdeel geworden van een echte groep, een kunstenaarsgemeenschap, iets wat hem tijdens zijn leven nooit gelukt is. Met de expositie ‘When I Give Myself, I give Myself’ verbindt het Van Gogh Museum 23 hedendaagse kunstenaars aan de eenzame Van Gogh, die tijdens zijn leven nauwelijks vrienden had en maar één schilderij verkocht. De… 

Amersfoortse topstukken voor museum Flehite

Het Amersfoortse museum Flehite heeft met steun van een oudheidkundige vereniging twee topstukken kunnen verwerven. Van Albert Fiks (1908-1945) werd het olieverfschilderij Stilleven met roos en anemoon (1933) en van Jakob Nieweg het ‘doek’ Dahlia’s in gemberpot (1917) aan de collectie toegevoegd. Beide schilderijen behoren tot hoogtepunten in de oeuvres van de Amersfoortse kunstenaars. Jakob Nieweg (Hogebeintum 1877) werd opgeleid als predikant.… 

Nu het geld nog. 2 problemen en slechts anderhalve oplossing in de nieuwe auteurswet.

Moet de vrije markt aan banden worden gelegd om de Nederlandse cultuur te redden? De kwestie waar de Nederlandse overheid voor staat is nogal een grote. Dinsdag presenteerden de Nederlandse ‘makers’ (kunstenaars, fotografen, acteurs, scenarioschrijvers, vertalers, regisseurs, freelance journalisten enz.) een pamflet. Het pamflet schetst de idiote situatie waarin de Nederlandse culturele en creatieve sector verkeert. Geen ander land miskent… 

Steeds meer druk op kunsttalent: 22 nieuwe makers om goed in de gaten te houden.

De afgelopen weken was het op academies in het hele land feest: een nieuwe lichting beeldend kunstenaars studeerde af en liet zich zien aan de wereld. Naast de ouders, opa en oma en enkele vrienden komen op zo’n eindexamenpresentatie ook een hoop kunstprofessionals af.  Scouts, in de vorm van andere kunstenaars, pers, curatoren, verzamelaars en galeriehouders. Al die mensen hopen vooral niet de nieuwe ontdekking mis te lopen en proberen er daarom zo vroeg mogelijk bij te zijn. In sommige gevallen is dat al voordat de kunstenaar van de academie afstudeert. Ontplooit het talent zich niet zoals verwacht, is het jammer, maar anders ben je toch maar mooi de ontdekker. Wij doen even mee, en zochten er 22 uit.

‘Oh, die wordt een beetje uit elkaar gerukt’ #wu13

In 1 strip of 1000 woorden sprak blogger en columnist Peter Breedveld met drie invloedrijke tekenaars, Barbara Stok, Peter van Dongen en Thé Tjong-Khing aan de hand van geprojecteerde afbeeldingen uit hun prachtige werk.  Het ontspannen gesprek was een verademing tussen het overige woest-geëngageerde debatgeweld op het festival.

Toneelprijzenfeest in jaar van somberheid

Het moest feest worden, want er is al genoeg geschreeuwd en geklaagd en het helpt toch niks. Na een jaar waarin vooral de theatersector de harde hand van Mark Ruttes blije crisisbeleid voelde moesten er toch weer prijzen worden uitgereikt. De toch al niet zo enorm grote crème de la crème van de Nederlandse theaterwereld kwam dus weer bij elkaar voor het gala in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Het was een dappere poging tot optimisme, terwijl

Bijna had Halbe Zijlstra een drummer geprezen als boegbeeld van onze literatuur

Leuk, die staatssecretaris van hardrock en Tom Clancy. Meneer Halbe Zijlstra-san heeft in China zijn naam als verandermanager weer eens waargemaakt. Maar dan op een iets andere manier. In het land van de eeuwig dichtgeplakte monden opende hij de Nederlandse stand op de boekenbeurs aldaar, met een speech die de Nederlandse waarden er weer flink inramde bij de Chinezen. Enfin,… 

NRC, Vandenende Foundation en Erasmus Universiteit tonen schokkend gebrek aan kennis van de kunstwereld

Inmiddels is de website aangepast, maar omdat dit bericht de aanleiding was tot die aanpassing, laten we het staan.

Altijd goed om een nieuw initiatief te steunen. Daarom waren we ook blij met het opbouwende plan van

De enige regeringspartij met een samenhangende visie op cultuur is de PVV, meldt Groen Links op het Paradisodebat.

Geluidsopname hier te beluisteren!

U hoort achtereenvolgens Axel Rüger, directeur van het Rijksmuseum Vincent van Gogh, die reageert op de door VVD-er Mark Harbers geponeerde stelling dat de kunstwereld niet ondernemend genoeg is. Daarop volgt een reactie van oud cultuurwoordvoerster van het CDA Nicolien van Vroonhoven (door presentator Twan Huys consequent Nicolien van Vroemhoven genoemd) en oud NNT-acteur Boris van der Ham, nu cultuurwoordvoerder van D66.

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands