Voor alle auteurs die willen schrijven voor Cultuurpers geldt allereerst dat zij aantoonbaar verstand van zaken hebben.
Voorts geldt voor iedereen die op onze site publiceert de code van bordeaux.
Code van Bordeaux
Het recht van iedereen op toegang tot informatie en ideeën, herhaald in artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, ligt ten grondslag aan de missie van de journalist. De verantwoordelijkheid van de journalist ten opzichte van het publiek heeft voorrang op elke andere verantwoordelijkheid, in het bijzonder ten opzichte van zijn werkgever en de overheid. Journalistiek is een beroep, dat tijd, middelen en middelen nodig heeft om zijn beroep uit te oefenen – allemaal essentieel voor zijn onafhankelijkheid. Deze internationale verklaring specificeert de gedragslijnen voor journalisten bij het onderzoeken, redigeren, uitzenden, verspreiden en becommentariëren van nieuws en informatie, en bij het beschrijven van gebeurtenissen, in welke media dan ook.
1. Respect voor de feiten en voor het recht van het publiek op de waarheid is de eerste plicht van de journalist.
2. Uit hoofde van deze plicht verdedigt de journalist te allen tijde de beginselen van vrijheid in het eerlijk verzamelen en publiceren van nieuws, en van het recht op eerlijk commentaar en kritiek. Hij/zij zorgt voor een duidelijk onderscheid tussen feitelijke informatie en commentaar en kritiek.
3. 3. De journalist rapporteert uitsluitend op basis van feiten waarvan hij/zij de herkomst kent. De journalist zal geen essentiële informatie achterhouden of documenten vervalsen. Hij/zij zal er zorg voor dragen uitspraken en ander materiaal dat niet-publieke personen publiceren in sociale media getrouw weer te geven.
4. Hij/zij zal altijd melding maken van zijn/haar status als journalist en zal zich onthouden van het gebruik van verborgen opnamen van beelden en geluiden, behalve wanneer het onmogelijk is voor hem/haar om informatie te verzamelen die van overweldigend algemeen belang is. Hij/zij zal vrije toegang eisen tot alle informatiebronnen en het recht om vrij alle feiten van openbaar belang te onderzoeken.
5. De notie van urgentie of onmiddellijkheid bij het verspreiden van informatie heeft geen voorrang op de verificatie van feiten, bronnen en/of het aanbieden van een antwoord.
6. De journalist doet zijn uiterste best om fouten of gepubliceerde informatie die onjuist blijkt te zijn, tijdig, expliciet, volledig en transparant te rectificeren.
7. De journalist zal het beroepsgeheim omtrent de bron van in vertrouwen verkregen informatie in acht nemen.
8. De journalist respecteert de persoonlijke levenssfeer. Hij/zij respecteert de waardigheid van de genoemde en/of vertegenwoordigde personen en informeert de geïnterviewde of het gesprek en ander materiaal bestemd is voor publicatie. Hij/zij houdt in het bijzonder rekening met onervaren en kwetsbare geïnterviewden.
9. Journalisten zorgen ervoor dat de verspreiding van informatie of meningen niet bijdraagt tot haat of vooroordelen en doen hun uiterste best om de verspreiding van discriminatie op gronden als geografische, sociale of etnische afkomst, ras, geslacht, seksuele geaardheid, taal, godsdienst, handicap, politieke en andere meningen niet in de hand te werken.
10. De journalist zal als ernstige beroepsfout beschouwen
plagiaat
verdraaiing van feiten
laster, smaad, laster, ongegronde beschuldigingen
11. De journalist zal zich ervan onthouden op te treden als hulp van de politie of andere veiligheidsdiensten. Hij/zij is alleen verplicht informatie te verstrekken die al in een mediakanaal is gepubliceerd.
12. De journalist zal solidair zijn met zijn/haar collega’s, zonder afstand te doen van zijn/haar vrijheid van onderzoek, informatieplicht en recht op kritiek, commentaar, satire en redactionele keuze.
13. De journalist zal de persvrijheid niet gebruiken om enig ander belang te dienen en zal zich onthouden van het ontvangen van enig oneerlijk voordeel of persoonlijk gewin vanwege het al dan niet verspreiden van informatie. Hij/zij zal elke situatie vermijden – of beëindigen – die zou kunnen leiden tot een belangenconflict in de uitoefening van zijn/haar beroep. Hij/zij zal elke verwarring tussen zijn/haar activiteit en die van reclame of propaganda vermijden. Hij/zij zal zich onthouden van elke vorm van handel met voorkennis en marktmanipulatie.
14. De journalist zal geen enkele activiteit of verbintenis aangaan die zijn/haar onafhankelijkheid in gevaar kan brengen. Hij/zij zal echter de methoden voor het verzamelen/verspreiden van informatie respecteren die hij/zij uit vrije wil heeft aanvaard, zoals “off the record”, anonimiteit of embargo, op voorwaarde dat deze toezeggingen duidelijk en onbetwistbaar zijn.
15. Journalisten die deze naam waardig zijn, beschouwen het als hun plicht om de hierboven vermelde principes getrouw na te leven. Zij mogen niet worden gedwongen een professionele handeling te verrichten of een mening te uiten die in strijd is met hun professionele overtuiging of geweten.
16. Binnen de algemene wetgeving van elk land erkent de journalist in zaken van beroepseer de jurisdictie van onafhankelijke zelfregulerende organen die openstaan voor het publiek, met uitsluiting van elke vorm van inmenging door regeringen of anderen.
Inhoud
- Als cultuurpers-auteur streef je daarnaast naar een oorspronkelijke en originele visie.
- Je hebt humor:
- Je toont begrip voor andere opvattingen en beseft dat opinies alleen geldig zijn als ze gebaseerd zijn op feiten.
Stijl
- Je schrijft korte zinnen, en maakt gebruik van heldere beelden die voor een zo groot mogelijk lezerspubliek begrijpelijk zijn.
- Je zoekt naar vormen die specifiek zijn voor het medium dat je gebruikt.
- Je maakt scherpe koppen
- Je laat saaie beschrijvingen over aan mensen zonder verbeeldingskracht.
- Je bent een verhalenverteller,
- Je wilt mensen tot en met de laatste regel geboeid houden.