De aanpak van belastingfraude en witwassen heeft, zoals we eerder al berichtten, ook gevolgen voor de kunstsector. Geld kan niet meer verborgen worden in schimmige bv’s achter stichtingen, die weer schuilgaan achter andere bedrijven en personen. Alles moet vanaf nu transparant.
Vorige week kwam daar een nieuwe maatregel bij, zo valt te lezen op Artnet. De Europese unie gaat een eind maken aan het bestaan van zogenaamde vrijhavens. Dat zijn extreem beveiligde opslagplaatsen waar waardevolle spullen, zoals kunst, kunnen worden opgeslagen buiten de douane om, zodat er ook geen belasting over hoeft te worden betaald. We pakken het officiële stuk er even bij: daarin staat dat het Europees Parlement opmerkt dat:
‘het einde van het bankgeheim heeft geleid tot de opkomst van investeringen in nieuwe zaken, zoals kunst, wat de afgelopen jaren heeft geleid tot een snelle groei van de kunstmarkt; benadrukt dat vrije zones hen een veilige en over het hoofd geziene opslagruimte bieden, waar de handel onbelast kan worden uitgevoerd en eigendom kan worden verhuld, terwijl de kunst zelf een niet-gereguleerde markt blijft, onder meer door de moeilijkheid om marktprijzen te bepalen en specialisten te vinden; wijst erop dat het bijvoorbeeld gemakkelijker is om een waardevol schilderij naar de andere kant van de wereld te verplaatsen dan een vergelijkbare hoeveelheid geld.’ (Vertaald met www.DeepL.com/Translator)
De groei van de kunstmarkt wordt in dit besluit dus rechtstreeks gekoppeld aan de opheffing van het bankgeheim. En je kunt dus beter van vrijhaven naar vrijhaven sjouwen met een verloren gewaande Picasso dan met een zak geld. Opmerkelijk inderdaad, en best ok dat die vrijhavens nu gesloten worden. Terug naar bitcoin? Wie weet. Het leidt er misschien wel toe dat iemand ooit nog weer die Salvator Mundi, al dan niet van Michelangelo, gaat terugvinden.
Lees het hele artikel op Artnet.