In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden opent het Amsterdam Museum aan de Amstel het weekend van 1 en 2 juli gratis zijn deuren. Iedereen, jong en oud, kan dit weekend de vaste collectie en tentoonstellingen bekijken en deelnemen aan diverse activiteiten. Zo worden gratis Heri Heri-maaltijden uitgedeeld, rondleidingen gegeven, is er een concert in de tuin, en kunnen kinderen knutselen.
‘’Door gratis open te zijn wil het Amsterdam Museum tijdens dit herdenkingsjaar extra stilstaan bij Keti Koti. Door onze deuren een weekend lang gratis te openen creëren we nog een extra plek waar mensen samen kunnen vieren en herdenken. Speciale aanleiding is de tentoonstelling ‘De Maasdamme Collectie’ die op een indrukwekkende manier inzicht geeft in het slavernijverleden,’’ aldus Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum.
Tentoonstelling De Maasdamme Collectie
Het levenswerk van Rita Maasdamme (1944-2016) bestaat uit ruim 200 handgemaakte stoffen poppen die de koloniale geschiedenis en het dagelijkse leven in Suriname, Curaçao en Aruba verbeelden. In de tentoonstelling De Maasdamme Collectie. Scènes uit het koloniale verleden in het Amsterdam Museum aan de Amstel zijn maar liefst 17 driedimensionale historische scènes met ruim 130 van deze creaturen, zoals Maasdamme ze zelf noemde, te zien. De diorama’s vertellen de bezoekers op een unieke manier over de Nederlandse koloniale invloeden in Suriname, Curaçao en Aruba, waarbij de nadruk ligt op het leven van tot slaafgemaakte mensen, Marrons, en inheemse gemeenschappen. In het weekend van 1 en 2 juli is ook deze tentoonstelling gratis te bezoeken.
Mark Rutte, Minister-President: ‘’Dit is een unieke collectie. Mag eigenlijk nooit meer in een opslag verdwijnen. Leert ons veel van ons verleden. Dit past bij komma, geen punt. Dank aan de familie en het museum!’’
Gastenboek tentoonstelling De Maasdamme Collectie, 9 maart 2023
Gunay Uslu, staatssecretaris Media & Cultuur: ‘’Een prachtige tentoonstelling. Leerzaam, confronterend en ontroerend. Rita Maasdamme was een pionier. … Ze helpt ons om ons koloniale verleden beter te begrijpen, en dat is in deze tijd nodig.’’
Gastenboek tentoonstelling De Maasdamme Collectie, 5 juni 2023
Evenementen op 1 en 2 juli
Bezoekers kunnen in het Amsterdam Museum aan de Amstel (Amstel 51, gebouw Hermitage) middels deelname aan diverse activiteiten samen vieren en herdenken. Van samen een maaltijd nuttigen in de tuin tot aan knutselen.
Free Heri Heri for all – Zaterdag 1 juli vanaf 12.00 uur
Op 1 juli doet het Amsterdam Museum samen met de Hermitage Amsterdam mee aan Free Heri Heri For All. Een initiatief van KIP Republic om door middel van gratis Heri Heri-maaltijden de geschiedenis van het slavernijverleden te verbinden met het heden. Naast een gratis maaltijd zijn er ook gratis maïzena- en kokoskoekjes van bakkerij Dreamzworld te verkrijgen.
Rondleidingen De Maasdamme Collectie en Panorama Amsterdam – Zaterdag 1 juli
Om 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur geven verschillende (gast)curatoren, waaronder Rowan Stol, Imara Limon en Dorine Maat, instaprondleidingen door de tentoonstelling De Maasdamme Collectie: Scènes uit het koloniale verleden en de collectiepresentatie Panorama Amsterdam: Een levende geschiedenis van de stad. De rondleidingen duren 45 minuten en zijn gratis bij te wonen. Inschrijven kan bij de balie.
Klei mee aan het Amsterdam Servies – Zaterdag 1 juli, vanaf 12.00 uur
Bezoekers (volwassenen) die op 1 juli een Heri Heri-maaltijd komen ophalen in de tuin van Amstel 51 kunnen daar ook eigen servies maken van klei. De kleibodem, waar Amsterdammers elke dag overheen lopen, draagt de gedeelde geschiedenis van de stad. Bezoekers worden uitgenodigd om van die kleigrond, met alle verhalen die erin besloten liggen, kommen, kopjes en borden te maken. Zo ontstaat een Amsterdams Servies die op verschillende herdenkingsdagen door uiteenlopende Amsterdammers kan worden gebruikt. Het Amsterdam Servies is een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité i.s.m. Free Heri Heri & Nusantara-Amsterdam.
Kinderen maken eigen diorama – Zondag 2 juli, diverse tijden vanaf 12.00 uur
Op zondag 2 juli om 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur kunnen kinderen hun eigen diorama maken net als in de tentoonstelling De Maasdamme Collectie. Onder begeleiding van de familie en bekenden van Rita Maasdamme gaan kinderen aan de slag om een gezamenlijk kijkkast te maken met verschillende materialen.
Concert ‘Tula Leeft!’ door zangeres Izaline Calister – Zondag 2 juli, van 15.00 tot 17.00 uur
In de binnentuin kunnen bezoekers luisteren naar een concert door zangeres Izaline Calister, begeleidt door een gitarist, Flügelhorn en back-up vocals. Zij brengen samen een ode aan Tula. Tula was leider van de grootste opstand tegen slavernij op Curaçao. Dit concert organiseert het Amsterdam Museum in samenwerking met de Hermitage Amsterdam.
Boek ‘Amsterdam en het slavernijverleden’
Bezoekers mogen gratis het boek ‘Amsterdam en het slavernijverleden’ mee naar huis nemen. Dit boek, dat is uitgegeven door de gemeente Amsterdam, vertelt welke rol Amsterdam en Amsterdamse stadsbestuurders speelde in de wereldwijde slavenhandel en slavernij en over de doorwerking in onze huidige samenleving. Door lessen uit het verleden te delen, kunnen Amsterdammers aan een gezamenlijke toekomst werken. Het Amsterdam Museum heeft 1.000 exemplaren van de gemeente gekregen om tijdens het Keti Koti-weekend aan bezoekers weg te geven.
Bijzondere rol Kabra Masker collectie Amsterdam Museum
Ook dit jaar zal het Kabra Masker uit de collectie van het Amsterdam Museum, gemaakt door Boris van Berkum (beeldend kunstenaar) en Marian Markelo (Winti priesteres) onderdeel uitmaken van de Keti Koti herdenking op 1 juli in het Oosterpark. Al sinds 2013 wordt het masker gebruikt door Markelo tijdens haar plengoffer. Een ritueel waarbij een vloeistof uit een kalebas gegoten wordt ter nagedachtenis aan een overledene, een god of een geest. In het Winti-geloof zijn plengoffers een manier om Mama Aisa (Moeder Aarde) en de voorouders te eren.