De overheadprojector. Wat een mooi instrument in handen van een kunstenaar. Er zal vast ook iemand komen die iets onverwachts doet met een digitaal whiteboard, maar dat kan niet zo vindingrijk zijn als wat Jilles Flinterman doet in ´Boudica’. Het stuk, gemaakt onder de vleugels van de Utrechtse Theatergroep Aluin, verhaalt over een vrouw die in Engeland een standbeeld heeft, en zelfs door wijlen Koningin Elisabeth als voorbeeld is gesteld.
Boudica voerde in de eerste eeuw van onze jaartelling een Keltische troepenmacht aan die de Romeinse bezetter een paar angstige momenten bezorgde en aan iedereen veel bloed kostte. Haar verhaal kennen we dankzij twee Romeinse geschiedschrijvers die met de bloederige geschiedenis vooral lijken te willen aantonen hoe barbaars de Kelten waren. Immers, een normale vrouw werd niet geacht troepen aan te voeren. Na een eerste verrassingsaanval op het huidige Colchester en een beleg van Londen werd ze dan ook eenvoudig in de pan gehakt door de superieure intelligentie van de Romeinse veldheer van dienst. Aldus de mannelijke overlevering.
Live animaties
Jilles Flinterman en schrijfster Nasja Covers hebben er nu een vertelvoorstelling van gemaakt, waarin de acteur vanachter een tafel met een overheadprojector de geschiedenis tot leven brengt. Hij maakt ter plekke animaties, springt soms zelf in zijn geprojecteerde beelden en brengt het allemaal met de vrolijke gretigheid van het type leraar dat iedereen graag op school gehad zou willen hebben. Er zit ook nog eens een soundtrack bij van muziek, variërend op de klanken van Radiohead en consorten.
Dit is doe-het-zelf theater dat alleen maar kon ontstaan dankzij Corona. Jilles kon zijn huis niet uit wegens gesloten podia en scholen, dus moest hij, dankzij de coronasteun van de overheid die zijn gezelschap Aluin keurig aan hem uitkeerde, iets leuks maken in zijn eigen zolderkamer. Vandaar de intieme setting, vandaar het persoonlijke, vandaar de kwetsbaarheid waarmee al die fantasie nu aan het publiek wordt vertoond.
Game of Thrones
Dit stuk past in de traditie van Aluin om voorstellingen te maken voor VWO’ers en gymnasiasten, maar is geschikt voor elk publiek dat zin heeft in een lekker verhaal. Immers, die Kelten en Romeinen, die komen rechtstreeks uit Game of Thrones en de Marvelcomics gewandeld.
Dat deze innemende acteur met een achternaam die uit een roman van Bordewijk lijkt te komen een man is, die een door mannen doorgegeven geschiedenis van een vrouw vertelt, is een bijkomend thema. Hoe zou de werkelijkheid zijn geweest in het Engeland van die tijd? Welke rol speelden vrouwen bij de Kelten, hoe groot was Boudica’s troepenmacht werkelijk?
Is het niet al een wonder genoeg dat deze ene vrouw een door mannen gedomineerde en beschreven geschiedenis van millennia heeft overleefd? Was het Romeinse patriarchaat import in een Keltische wereld waar vrouwen al eeuwen de baas waren?
Er is nog zo veel dat we niet weten. Daarom is het zo fijn dat er overheadprojectors zijn.