De 39e editie van Theaterfestval is succesvol afgesloten. Het elfdaagse festival in ’s–Hertogenbosch trok circa 90.000 bezoekers. Deze Boulevard was een viering van wat ons als mensen bindt: onze verlangens, onze lichamen, onze emoties. Deze Boulevard ging over radicale empathie. Over samen leren leven, woordeloos begrijpen, zorgen voor elkaar en samen genieten. Opvallend vaak was daarbij de relatie tussen generaties onderwerp van gesprek. Zowel tussen bezoekers en makers als in de voorstellingen zelf.
Boulevard 2023 bood 120 verschillende voorstellingen, concerten, installaties, nagesprekken en werksessis op het [snij]vlak van theater, dans, muziek en beeldende kunst. Waaronder 21 (Nederlandse) premières. In the eerste paar dagen van het festival kampte Boulevard met veel regen. Dat stond de belangstelling voor de performances echter niet in de weg. In totaal noteerde het festival 40.000 bezoeken aan betaalde en gratis performances. Het mooie weer in de tweede helft van het festival zorgde voor een vol en zinderend Zuiderpark en Parade. Het publiek waardeerde zowel het festival als het programma met een dikke 8.
Voor het derde jaar vormde het Zuiderpark het groene festivalhart. In totaal telde het festival vijftien locaties in en om de stad, waaronder de Parade, het Engelermeer, de tuin van de Sint Janskathedraal, BBS De Kruiskamp en de voormalige Militaire Rijbaan aan de Hekellaan.
Boulevard omhelst duurzaamheid al lang. Elk jaar worden er nieuwe stappen gezet. Nu gaat het festival voor erkenning in the vorm from het Green Key keurmerk. Er is goede hoop dat in het najaar het keurmerk wordt ontvangen.
Het horeca aanbod was diverser dan ooit. De kok van de crewcatering maakte 3000 lunches en 4000 diners voor medewerkers en artiesten.
Via Geef een Toegift kwam dit jaar een recordaantal donaties binnen. Dankzij deze ruimhartige giften konden mensen die anders geen deel uit zouden maken van het festival ook verwelkomd worden.
Because the Light
Het festivalthema was ‘Because the Light’, dat schijnsel past bij Boulevard: ongehoorde verhalen, verzwegen dromen en nieuwe ideeën in het licht ze]en. In deze editie kregen nieuwe makers podiumkansen. Dana Kibbelaar, directeur–bestuurder: “We zien aan reacties van het publiek dat het nieuwsgierig is naar het nieuwe en onbekende. Tegelijkertijd streven we naar balans tussen gevestigde en nieuwe namen."
Veel belangstelling was er voor ONE SONG – HISTOIRE[S] DU THÉÂTRE IV van Miet Warlop [BE], The Weight of Water van Panama Pictures en Bosch Parade [NL], What Remains van Ultima Vez [BE], ODE from Schippers&VanGucht [NL], Hush van de Dansers [NL] and Artemisia All Inclusive van Theater Artemis [NL].
Ruime kans kregen nieuwe namen voor Boulevard, onder wie Faizah Grootens met Corpus Criolla [NL], Louis Janssens met Desire [BE], Euhm… in vijf bedrijven from Elias De Bruyne [BE], Karlijn Hamer met Siriana, mijn vriendin [NL]. Aan de dansvoorstelling SOTTOBOSCO van Chiara Bersani [IT] ging een driedaagse workshop vooraf. Acht van the deelnemers speelden mee in de voorstelling. Ook A True Story van 71BODIES/Daniel Mariblanca [NO] ging vergezeld van een driedaagse workshop.
Internationale samenwerking
Boulevard maakt deel uit van het internationale netwerk apap [advancing performing arts project] dat bestaat uit elf culturele organisa8es uit heel Europa. Vier dagen lang bood het fes8val podium aan het programma Feminist Futures. Het omva]e performances, workshops, discussies, installa8es en films from het collectief buren [BE], Ta8ana Julien en Anna Gaïol [FR], Selma Selman [BA/US], Noëmi Lakmaier [GB/AT] en Chiara Bersani [IT].
Negen gemeenschappen uit acht Europese landen kwamen bijeen onder de vlag van het project Performing Gender - Dancing In Your Shoes. Voor de bijdrage van Boulevard, the performance But First, We are Going to Eat, werkte choreograaf Jija Sohn [NL] anderhalf jaar samen met mensen uit stad en omgeving die a achtergrond hebben in voormalig Nederlands–Indië or de Molukken.
Op naar de 40e editie!
Boulevard telt af naar haar 40e editie, die zal plaatsvinden van donderdag 1 tot en met zondag 11 augustus 2024. Het aftellen begint. Feest? Tessa Smeulers, directeur–bestuurder: “Ja, waarbij de verschillende generaties in het publiek, het team en de makers een duidelijk stem zullen krijgen. We voeren er al gesprekken over. Ik kan me een Herinneringscafé voorstellen.” Dana Kibbelaar: “Maar ik wil niet alleen veertig jaar terugkijken. Ik wil ook veertig jaar vooruitblikken.”