Skip to content

Tenth edition Bosch Parade gets a summery tailwind 

THIS IS A PRESS RELEASE

Cultural organisations with a small or large membership can place their press releases on our site without restriction. Participate too? Become a member, as an institution.

Kunstspektakel in hartje Den Bosch succesvol afgerond en gaat nog op reis

De tiende editie van kunstenspektakel Bosch Parade zit er op. Vanaf 20 juni genoten duizenden bezoekers vier dagen lang van zestien drijvende kunstwerken, met ‘hedendaagse demonen’ als thema. Deze zomer zijn een aantal werken ook te zien in Willem Twee Kunstruimte en op Down the Rabbit Hole.

Kunstenaars, regisseurs en choreografen van over de hele wereld toonden de meest spectaculaire werken aan 44.000 toeschouwers. Zoals elk jaar waren de werken die over de Dommel voeren geïnspireerd op de fantasie en gekkigheid van kunstenaar Hieronymus Bosch (1450-1516).

Publieksfavorieten waren de kunstwerken ‘Egotripper’ van Mieke Goris, Geert Verbist en Bart Vankrunkelsven en ‘Evolutie der demonen: karakteristieken in overdrive’ door Boost Producties.

Thema: hedendaagse demonen

Met zestien drijvende, dobberende en wadende creaties verbeeldden befaamde en beginnende kunstenaars hun modern-day demons. Algorithms, data, news reports and social media, hackers and trackers and influencers rattle like menacing pests at the gates of our existence. What do we have to fear from these tormentors? Do we turn them away, or do we surrender? 

“Al onze kunstenaars en vrijwilligers trotseerden de Dommel met veerkracht en positiviteit. Met een fantastische hommage aan Bosch als gevolg.” Miesjel van Gerwen, artistiek directeur.

“Net als de stroming in het water heeft de Bosch Parade een opstandig en sterke wil. De wil van de bevrijding van onze hedendaagse demonen en het creëeren van nieuwe toegangen tot kunst en nieuwe bindingen met de mens.”  Tirzo Martha, deelnemend kunstenaar

Garden of Delights

Onderdeel van Bosch Parade was de Garden of Delights: een zomers openluchtatelier aan de waterkant bij de Citadel, het middeleeuwse fort in de Bossche binnenstad. In deze drukbezochte broedplaats kon het publiek de kunstenaars aan het werk zien en ontmoeten. Ook konden mensen op het terras van pop-up restaurant La Cucina del Diavolo genieten van een hapje en een drankje. 

 Zomerprogramma

Bosch Parade krijgt deze zomer nog een staartje. De tweeluik-expositie ‘Introspectives’ van Willem Twee Kunstruimte en Het Curaçaosch Museum maakt deel uit van het internationale samenwerkingsproject ‘Jouw Hedendaagse Demonen’ dat door zes organisaties uit Nederland en Curaçao is ontwikkeld. Centraal staat het onderzoek naar verbinding, samenwerking en naar persoonlijke demonen. Wat gebeurt er als je meerdere kunstenaars en kunststudenten gezamenlijk nieuwe kunstwerken laat ontwikkelen? Hoe denk, maak, onderhandel je of sluit je compromissen met elkaar? Welke demonen kwellen of helpen ons? De curatoren en de kunstenaars nodigen het publiek uit om mee te verkennen, reflecteren en eigen introspecties toe te voegen. De tentoonstelling ‘Introspectives’ is van 8 juni t/m 21 juli te zien in Willem Twee Kunstruimte. 

Tijdens festival Down the Rabbit Hole (5 t/m 7 juli, Beuningen) is op het glinsterende meer van het festivalterrein het werk ‘Vortices’ van kunstenaar Zoro Feigl te zien: een serie propeller-aangedreven draaikolken die tijdens een spetterende choreografie de patronen van planeten en de zon verbeelden.

Bosch Parade 2026 vind plaats op 18, 19, 20 en 21 juni.

Voor meer informatie over het evenement of een eventuele samenwerking kijk op www.boschparade.nl of neem contact op met Dorien van den Hurk, dorien@boschparade.nl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Small Membership
175 / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Large Membership
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50 / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)