‘Filantropen kunnen bezuinigingen niet opvangen’
(..) “Fondsen zijn steeds minder bereid gewoon een cheque uit te schrijven. De eigenaren willen betrokken zijn, hun expertise inbrengen en effecten meten. Zij vragen naar de doelstelling van de aanvrager, hoe hij die denkt te halen en of dat meetbaar is. (..)
“Gemiddeld keert een fonds jaarlijks 4 procent van zijn vermogen uit. Dus dat zou neerkomen op 800 miljoen per jaar. Om dat te kunnen halen, moet een fonds wel een rendement van 5 à 6 procent halen, anders holt de inflatie het fonds uit.” (..)
“Maar het lijkt erop dat het effect van een terugtrekkende overheid tweeledig is. Aan de ene kant is er meer behoefte aan financiële hulp: we krijgen meer aanvragen van individuele Nederlanders die tussen wal en schip dreigen te raken en meer aanvragen van het maatschappelijk middenveld. Dan gaat het om bibliotheken of jeugdhonken die moeten sluiten. Maar je ziet ook een daling van het aantal verzoeken van maatschappelijke organisaties.”
“Hun bureaukosten werden vaak door de overheid betaald. Nu de overheid snijdt in subsidies, ontstaat bij mij steeds meer het beeld dat goede doelen hun personeelsbestanden hebben moeten inkrimpen. Hierdoor hebben zij ook minder capaciteit om fondsen aan te vragen.” (..)
“De overheid bepaalt waar zij kort, zoals op cultuur of sociale zekerheid. Burgers en ondernemers besluiten welke dingen zij daarvan oppakken.” (..)
Source: Wed 21 nov 11 [mijn cursivering]
Theater Kerkrade blijft bestaan
Theater Kerkrade blijft in de huidige vorm bestaan. De zaal wordt voor een paar miljoen euro opgeknapt en krijgt samen met de bibliotheek een prominente plek in het nieuwe centrumplan. (..)
Eerder dit jaar stond Kerkrade op zijn achterste benen toen de gemeente het theater fors wilde verkleinen. (..) Volgens dat plan moest het theater terug van 610 stoelen naar 250 zitplaatsen. Thomas en zijn collega’s zijn nu van mening dat het theater in de huidige vorm behouden moet blijven voor Kerkrade.
Source: De Limburger 19 nov 11 [mijn cursivering]
Amsterdam – ‘Instrument leren spelen wordt peperduur’
De Muziekschool Amsterdam vreest een uittocht van leerlingen, omdat de lessen twee keer zo duur zullen worden als de gemeente de school geen subsidie meer geeft. (..)
‘De gemeente wil muziekles aanbieden op scholen. Dat vinden wij natuurlijk goed. Maar dat gaat ten koste van de kinderen die buiten schooltijd les krijgen. Op deze manier wordt het kind met het badwater weggegooid.’ (..)
In de [gemeente] nota staat dat het gemeentebestuur buitenschoolse muzieklessen als een verantwoordelijkheid van kinderen en hun ouders ziet. De kosten van die lessen moeten dan ook door hen zelf worden opgebracht, staat in de nota. Nu wordt ruim de helft van de kosten gedekt door subsidie van de gemeente.
Source: Parole 18 nov 11 [mijn cursivering]