Aller au contenu

Voir, construire et goûter l'avenir au cours d'une passionnante promenade à vélo à travers Rotterdam avec Parfum de BoemBoem #dekeuze.

Un cortège de vélos rouge et vert vif serpente le long de la Meuse, chevauché par des gens qui regardent autour d'eux avec curiosité, se concertent et se demandent à chaque instant si "ça en fait partie". Le billet du Parfum de BoemBoem dans leur poche en est la preuve : il ne s'agit pas d'une balade à vélo ordinaire, mais d'une balade qui réserve des surprises théâtrales. Le guide Sereh apprécie les regards interrogateurs et conduit le groupe vers le premier lieu : l'incinérateur de déchets de Rotterdam-Sud.

 

Parfum de BoemBoem: “Dit zijn uw trouwe kameraden.”

Hoe ziet Rotterdam er in 2020 uit? Daar draait het om in deze 2,5 uur durende ontdekkingstocht, die aansluit bij het programmaonderdeel ‘Imagine 2020’ van de Internationale Keuze. Dit weekend laten theatermakers de parallelle wereld van onze toekomst zien. Niet alleen in de Théâtre, maar ook op het Schouwburgplein en op de fiets. “We hebben geprobeerd ons voor te stellen hoe het hier door de klimaatveranderingen in 2020 zal zijn”, vertelt organisator van Parfum de BoemBoem Harry Hamelink. “Daar hebben we de route op uitgekozen en daar zijn de kunstenaars die we onderweg ontmoeten ook mee aan de slag gegaan.”

De eerste keer dat we afstappen is bij de Maastunnel. Een bijzondere en ietwat ongelukkige manier om je fiets te vervoeren: een steile roltrap op en af. Toeristen vallen hier genadeloos door de mand als ze hun fiets niet in bedwang weten te houden en bijna voorover de trap afkukelen. Rotterdammers stappen gapend op en kijken onverschillig naar het geworstel. Als de hele groep eindelijk beneden staat, wordt de straatmuzikant in de hoek over het hoofd gezien. Hij hoort er vast niet bij, toch?

Niet veel later doemt de afvalverbrandingsinstallatie op, inclusief welkomstcomité met gele helmpjes. Die helmpjes dient iedereen zorgvuldig op zijn hoofd te gespen. De fabriek in fietsend verwacht je bijna een survivaltocht. Het blijkt juist een moment van rust. We nemen plaats op kleine stoeltjes voor de videoperformance ‘Niet alles is te koop’ van Harriët van Reek & Geerten Ten Bosch. Met beelden van veranderende landschappen, het doek dat plotseling in tweeën splitst en een spel van handen, bal en steen geven zij letterlijk een kijkje in de toekomst: smeltende ijskappen, extreme droogte, een stijgende zeespiegel.

Volgende locatie, de bouwput bij Centraal Station. Maar dan wel vanaf de zesde verdieping van het Groot Handelsgebouw. Indrukwekkend om het chaotische stationsgebied eens vanaf deze hoogte te zien. Ons wordt verzocht naar beneden te kijken, omdat zich daar ‘iets’ zal afspelen met iemand die op wil gaan in de massa, maar dat niet voor elkaar krijgt. Een spannend verzoek, want nu zijn alle voorbijgangers verdacht. Een grappige performance – iets met een gescheurde boodschappentas en vallende sinaasappels – volgt. Een voorproefje van de voorstelling ‘Les Spectateurs’ van OMSK, 26 t/m 28 september te zien op de Internationale Keuze. “Wij zijn hiervoor vier maanden naar Kinshasa geweest”, vertelt dramaturg Anoek Nuyens. Hoe is het om gast te zijn in een land dat je niet kent? Kun je je makkelijk aanpassen? Dit soort vragen hebben we daar onderzocht.”

Het stationsgebied vanuit het Groot Handelsgebouw

Na een uitleg van gids Sereh over de plannen voor het stationsgebied zet de Parfum de BoemBoem karavaan de terugtocht in, met nog één tussenstop: een tafeltje van afvalmateriaal van de stationshalkap, gemaakt door de Bende. Deze kunstenaars, ontwerpers en meubelmakers die van afvalmaterialen uit Rotterdam mooie dingen maken, nodigen vandaag iedereen uit om te komen klussen op het Schouwburgplein. “Lekker je eigen fietsmandje maken.”

De fietsers hebben helaas een beetje genoeg van hun ’trouwe kameraad’ (koosnaampje van Parfum de BoemBoem) en snakken naar iets eet- en drinkbaars. De aanblik van een Schouwburgplein vol kraampjes met lekkernijen lijkt dus een perfect einde van de dag. Wie beter kijkt, ziet wel wat vreemde delicatessen op tafel staan. Levende sprinkhanen die over elkaar heen buitelen bijvoorbeeld. Zij horen bij het indrukwekkende Foodlab 2020 de Rotterdamse Oogst, waar nieuwe keukens worden onderzocht als inspiratiebronnen voor een duurzame toekomst. Naast insecten staan er onder andere zeesla en blaaswier op het menu.

Vandaag fietst Parfum de BoemBoem weer door Rotterdam, van 13.00 tot 15.30 uur, start Schouwburgplein. Kijk op de site van de Internationale Keuze voor het hele Imagine 2020 programma.

Levende sprinkhanen op het Foodlab 2020

 

Meeklussen met de Bende op het Schouwburgplein

 

Uitleg over de verschillende experimentele keukens

Amélioré par Zemanta

Les commentaires sont fermés.

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais