Meteen naar de inhoud

De toekomst zien, bouwen en proeven tijdens een spannende fietstocht door Rotterdam met Parfum de BoemBoem #dekeuze

Een stoet felrode en groene fietsen slingert langs de Maas, bereden door mensen die nieuwsgierig om zich heen kijken, met elkaar overleggen en zich elk moment afvragen of ‘dit er nou bij hoort’. Het toegangskaartje van Parfum de BoemBoem in hun zak is het bewijs: het gaat hier niet om een gewone fietstocht, maar om een met theatrale verrassingen. Gids Sereh geniet van de vragende blikken en leidt de groep naar de eerste locatie: de afvalverbrandingsinstallatie in Rotterdam-Zuid.

 

Parfum de BoemBoem: “Dit zijn uw trouwe kameraden.”

Hoe ziet Rotterdam er in 2020 uit? Daar draait het om in deze 2,5 uur durende ontdekkingstocht, die aansluit bij het programmaonderdeel ‘Imagine 2020’ van de Internationale Keuze. Dit weekend laten theatermakers de parallelle wereld van onze toekomst zien. Niet alleen in de Schouwburg, maar ook op het Schouwburgplein en op de fiets. “We hebben geprobeerd ons voor te stellen hoe het hier door de klimaatveranderingen in 2020 zal zijn”, vertelt organisator van Parfum de BoemBoem Harry Hamelink. “Daar hebben we de route op uitgekozen en daar zijn de kunstenaars die we onderweg ontmoeten ook mee aan de slag gegaan.”

De eerste keer dat we afstappen is bij de Maastunnel. Een bijzondere en ietwat ongelukkige manier om je fiets te vervoeren: een steile roltrap op en af. Toeristen vallen hier genadeloos door de mand als ze hun fiets niet in bedwang weten te houden en bijna voorover de trap afkukelen. Rotterdammers stappen gapend op en kijken onverschillig naar het geworstel. Als de hele groep eindelijk beneden staat, wordt de straatmuzikant in de hoek over het hoofd gezien. Hij hoort er vast niet bij, toch?

Niet veel later doemt de afvalverbrandingsinstallatie op, inclusief welkomstcomité met gele helmpjes. Die helmpjes dient iedereen zorgvuldig op zijn hoofd te gespen. De fabriek in fietsend verwacht je bijna een survivaltocht. Het blijkt juist een moment van rust. We nemen plaats op kleine stoeltjes voor de videoperformance ‘Niet alles is te koop’ van Harriët van Reek & Geerten Ten Bosch. Met beelden van veranderende landschappen, het doek dat plotseling in tweeën splitst en een spel van handen, bal en steen geven zij letterlijk een kijkje in de toekomst: smeltende ijskappen, extreme droogte, een stijgende zeespiegel.

Volgende locatie, de bouwput bij Centraal Station. Maar dan wel vanaf de zesde verdieping van het Groot Handelsgebouw. Indrukwekkend om het chaotische stationsgebied eens vanaf deze hoogte te zien. Ons wordt verzocht naar beneden te kijken, omdat zich daar ‘iets’ zal afspelen met iemand die op wil gaan in de massa, maar dat niet voor elkaar krijgt. Een spannend verzoek, want nu zijn alle voorbijgangers verdacht. Een grappige performance – iets met een gescheurde boodschappentas en vallende sinaasappels – volgt. Een voorproefje van de voorstelling ‘Les Spectateurs’ van OMSK, 26 t/m 28 september te zien op de Internationale Keuze. “Wij zijn hiervoor vier maanden naar Kinshasa geweest”, vertelt dramaturg Anoek Nuyens. Hoe is het om gast te zijn in een land dat je niet kent? Kun je je makkelijk aanpassen? Dit soort vragen hebben we daar onderzocht.”

Het stationsgebied vanuit het Groot Handelsgebouw

Na een uitleg van gids Sereh over de plannen voor het stationsgebied zet de Parfum de BoemBoem karavaan de terugtocht in, met nog één tussenstop: een tafeltje van afvalmateriaal van de stationshalkap, gemaakt door de Bende. Deze kunstenaars, ontwerpers en meubelmakers die van afvalmaterialen uit Rotterdam mooie dingen maken, nodigen vandaag iedereen uit om te komen klussen op het Schouwburgplein. “Lekker je eigen fietsmandje maken.”

De fietsers hebben helaas een beetje genoeg van hun ’trouwe kameraad’ (koosnaampje van Parfum de BoemBoem) en snakken naar iets eet- en drinkbaars. De aanblik van een Schouwburgplein vol kraampjes met lekkernijen lijkt dus een perfect einde van de dag. Wie beter kijkt, ziet wel wat vreemde delicatessen op tafel staan. Levende sprinkhanen die over elkaar heen buitelen bijvoorbeeld. Zij horen bij het indrukwekkende Foodlab 2020 van Rotterdamse Oogst, waar nieuwe keukens worden onderzocht als inspiratiebronnen voor een duurzame toekomst. Naast insecten staan er onder andere zeesla en blaaswier op het menu.

Vandaag fietst Parfum de BoemBoem weer door Rotterdam, van 13.00 tot 15.30 uur, start Schouwburgplein. Kijk op de site van de Internationale Keuze voor het hele Imagine 2020 programma.

Levende sprinkhanen op het Foodlab 2020

 

Meeklussen met de Bende op het Schouwburgplein

 

Uitleg over de verschillende experimentele keukens

Enhanced by Zemanta

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands