Skip to content

Seeing, building and tasting the future during an exciting bike ride through Rotterdam with Parfum de BoemBoem #dekeuze

Een stoet felrode en groene fietsen slingert langs de Maas, bereden door mensen die nieuwsgierig om zich heen kijken, met elkaar overleggen en zich elk moment afvragen of ‘dit er nou bij hoort’. Het toegangskaartje van Parfum de BoemBoem in hun zak is het bewijs: het gaat hier niet om een gewone fietstocht, maar om een met theatrale verrassingen. Gids Sereh geniet van de vragende blikken en leidt de groep naar de eerste locatie: de afvalverbrandingsinstallatie in Rotterdam-Zuid.

 

Parfum de BoemBoem: “Dit zijn uw trouwe kameraden.”

Hoe ziet Rotterdam er in 2020 uit? Daar draait het om in deze 2,5 uur durende ontdekkingstocht, die aansluit bij het programmaonderdeel ‘Imagine 2020’ van de Internationale Keuze. Dit weekend laten theatermakers de parallelle wereld van onze toekomst zien. Niet alleen in de Theatre, maar ook op het Schouwburgplein en op de fiets. “We hebben geprobeerd ons voor te stellen hoe het hier door de klimaatveranderingen in 2020 zal zijn”, vertelt organisator van Parfum de BoemBoem Harry Hamelink. “Daar hebben we de route op uitgekozen en daar zijn de kunstenaars die we onderweg ontmoeten ook mee aan de slag gegaan.”

De eerste keer dat we afstappen is bij de Maastunnel. Een bijzondere en ietwat ongelukkige manier om je fiets te vervoeren: een steile roltrap op en af. Toeristen vallen hier genadeloos door de mand als ze hun fiets niet in bedwang weten te houden en bijna voorover de trap afkukelen. Rotterdammers stappen gapend op en kijken onverschillig naar het geworstel. Als de hele groep eindelijk beneden staat, wordt de straatmuzikant in de hoek over het hoofd gezien. Hij hoort er vast niet bij, toch?

Niet veel later doemt de afvalverbrandingsinstallatie op, inclusief welkomstcomité met gele helmpjes. Die helmpjes dient iedereen zorgvuldig op zijn hoofd te gespen. De fabriek in fietsend verwacht je bijna een survivaltocht. Het blijkt juist een moment van rust. We nemen plaats op kleine stoeltjes voor de videoperformance ‘Niet alles is te koop’ van Harriët van Reek & Geerten Ten Bosch. Met beelden van veranderende landschappen, het doek dat plotseling in tweeën splitst en een spel van handen, bal en steen geven zij letterlijk een kijkje in de toekomst: smeltende ijskappen, extreme droogte, een stijgende zeespiegel.

Volgende locatie, de bouwput bij Centraal Station. Maar dan wel vanaf de zesde verdieping van het Groot Handelsgebouw. Indrukwekkend om het chaotische stationsgebied eens vanaf deze hoogte te zien. Ons wordt verzocht naar beneden te kijken, omdat zich daar ‘iets’ zal afspelen met iemand die op wil gaan in de massa, maar dat niet voor elkaar krijgt. Een spannend verzoek, want nu zijn alle voorbijgangers verdacht. Een grappige performance – iets met een gescheurde boodschappentas en vallende sinaasappels – volgt. Een voorproefje van de voorstelling ‘Les Spectateurs’ van OMSK, 26 t/m 28 september te zien op de Internationale Keuze. “Wij zijn hiervoor vier maanden naar Kinshasa geweest”, vertelt dramaturg Anoek Nuyens. Hoe is het om gast te zijn in een land dat je niet kent? Kun je je makkelijk aanpassen? Dit soort vragen hebben we daar onderzocht.”

Het stationsgebied vanuit het Groot Handelsgebouw

Na een uitleg van gids Sereh over de plannen voor het stationsgebied zet de Parfum de BoemBoem karavaan de terugtocht in, met nog één tussenstop: een tafeltje van afvalmateriaal van de stationshalkap, gemaakt door de Bende. Deze kunstenaars, ontwerpers en meubelmakers die van afvalmaterialen uit Rotterdam mooie dingen maken, nodigen vandaag iedereen uit om te komen klussen op het Schouwburgplein. “Lekker je eigen fietsmandje maken.”

De fietsers hebben helaas een beetje genoeg van hun ’trouwe kameraad’ (koosnaampje van Parfum de BoemBoem) en snakken naar iets eet- en drinkbaars. De aanblik van een Schouwburgplein vol kraampjes met lekkernijen lijkt dus een perfect einde van de dag. Wie beter kijkt, ziet wel wat vreemde delicatessen op tafel staan. Levende sprinkhanen die over elkaar heen buitelen bijvoorbeeld. Zij horen bij het indrukwekkende Foodlab 2020 from Rotterdamse Oogst, waar nieuwe keukens worden onderzocht als inspiratiebronnen voor een duurzame toekomst. Naast insecten staan er onder andere zeesla en blaaswier op het menu.

Vandaag fietst Parfum de BoemBoem weer door Rotterdam, van 13.00 tot 15.30 uur, start Schouwburgplein. Kijk op de site van de Internationale Keuze voor het hele Imagine 2020 programma.

Levende sprinkhanen op het Foodlab 2020

 

Meeklussen met de Bende op het Schouwburgplein

 

Uitleg over de verschillende experimentele keukens

Enhanced by Zemanta

Comments are closed.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)