Aller au contenu

Il y aura une ligne d'assistance téléphonique pour les violences sexuelles et le harcèlement dans les arts. Reste à savoir qui... euh... s'en occupera.

Goed nieuws! De hashtag heeft eindelijk tot een maatregel geleid. Er komt een meldpunt. Het persbericht kwam vandaag. ‘De podiumkunsten-, film- en televisiesector heeft de handen ineengeslagen en start een onafhankelijk en overkoepelend meldpunt voor ongewenste omgangsvormen.’

Dat is unieker dan je denkt. In podiumkunsten, en zeker ook in de film en televisiesector, is het rampzalig gesteld met de eenheid. Producenten, omroepbonzen en meer in het algemeen ‘bazen’ beginnen doorgaans hun dag niet voor ze de vloer hebben aangeveegd met de rechten van schrijvers, acteurs en ander klein grut zonder wie hun werk nooit te zien zou zijn. Mooi dus dat het op dit punt, het seksuele faunabeheer, wel is gelukt.

Dôme

‘Partijen zoals brancheverenigingen, beroepsverenigingen, fondsen en verenigingen van werkgevers- en werknemersorganisaties erkennen dat er een sectoraal probleem bestaat ten aanzien van een goede behandeling van klachten over integriteitsschendingen, discriminatie en (seksueel) machtsmisbruik.’

Het meldpunt wordt overkoepelend. Dat is vooral nodig omdat in deze sectoren mensen op allerlei plekken kunnen opduiken. Acteurs spelen in films, tv-series en hoorspelen, maar ook op het toneel. Regisseurs van het meer handtastelijke soort hebben hun acties bij musicals en op televisiesets uitgevoerd. Goed dus dat klachten centraal beheerd en beantwoord kunnen worden. Daarmee wordt het meldpunt ook wel heel erg groot. Misschien wel te groot voor de twee vertrouwenspersonen die het gaan bemensen.

Outsiders

De keuze voor een duo is logisch. Slechts één persoon zou al snel van eenzijdigheid kunnen worden beticht. Alleen een man zal wellicht minder vrouwen tot klagen uitdagen, alleen een vrouw zou door de mannen aan de top verdacht gevonden worden. Maar dan zijn we natuurlijk vooral benieuwd wie de sector op het oog heeft. Zijn dat mensen met connecties, of juist volslagen buitenstaanders?

Ik zou erg voor dat laatste zijn, omdat de afhankelijkheden binnen de uitvoerende kunsten nogal groot zijn. Iedereen is kwetsbaar, en iedereen komt elkaar overal tegen. Het ons-kent-ons-gevoel moet vermeden worden.

Hebben we al suggesties? Ik kan er wel een paar bedenken. Deel je eigen suggesties in de comments.

 

Étiquettes:

1 commentaire pour “Er komt een meldpunt voor seksueel geweld en intimidatie in de kunsten. Vraag is nog even wie dat gaat… eh… bemensen.”

  1. In antwoord op je vraag wie de sector op het oog heeft; een onafhankelijk bureau. Wij ((NAPK) zijn slechts opdrachtgever in naam van alle ondersteunende organisaties, maar achter de website en het overkoepelende meldpunt komt dus een onafhankelijk bureau. Welk bureau is nog niet bekend. Gesprekken worden nu gevoerd.

Les commentaires sont fermés.

Wijbrand Schaap

Journaliste culturel depuis 1996. A travaillé comme critique de théâtre, chroniqueur et reporter pour Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool et des journaux régionaux par l'intermédiaire d'Associated Press Services. Interviews pour TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Auteur de podcasts, il aime expérimenter les nouveaux médias. Culture Press est l'enfant que j'ai mis au monde en 2009. Partenaire de vie de Suzanne Brink Colocataire d'Edje, Fonzie et Rufus. Cherche et trouve-moi sur Mastodon.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais