Aller au contenu

Freek et Hella de Jonge organisent des portes ouvertes au musée Groninger

Eindelijk heeft het Groninger Museum het voor elkaar. Zes weken lang kun je Hella en Freek de Jonge bewonderen in het museum. Niet alleen hun kunst, maar ook de mensen achter de werken. Kunst meets performance art meets reality show. Van 10.00 t/m 17.00 uur. Een blik werpen in de keuken van het echtpaar; ook letterlijk, want Hella gaat in de echte keuken dagelijks een degelijk ontbijt maken. Dit ontbijt heeft er, volgens Hella, voor gezorgd dat ze beiden nog zo fit en gezond zijn. Naast zichzelf, stellen Freek en Hella werken— zowel oud als nieuw— uit hun privécollectie tentoon. Net als het mozaïek ‘Water en Vuur’ dat het startpunt van de expositie vormt, toont Het Volle Leven een mozaïek van hun leven en omdat volledig te ervaren heeft de bezoeker alle zintuigen nodig.

Le problème du tremblement de terre de Groningue

Freek de Jonge heeft zich zichtbaar sterk gemaakt voor Groningen en haar inwoners; de aardbevingen en de daaropvolgende strijd tegen onder andere de onwillige NAM en de Nederlandse overheid. De tentoonstelling bevat ook een gedeelte dat de focus legt op deze problematiek. Een rommelend huis met een scheur van top tot teen; een montage gemaakt door Hella dat het proces van Freek en zijn strijd voor Groningen weergeeft inclusief beelden van de fakkeltocht van afgelopen januari. Horen, zien en voelen zijn de zintuigen die sowieso aangesproken worden bij dit element. Het gebruik van geur durf ik (nog) niet te zeggen, maar het feit dat de aardbevingsproblematiek nog niet is opgelost is toonbeeld van slechte smaak.

Entendre, voir et expérimenter

Aangezien zowel Hella als Freek vaak zijn geportretteerd in de media, heeft het publiek een bepaald beeld van hen, als mens en als kunstenaar. Een oordeel. In de tentoonstelling vind je ook (geposeerde) portretten van de twee, genomen door topfotografen als Corbijn, maar ook foto’s die de intieme kant van de familie exposeert. Aan de bezoekers. De mensen achter de glitter en glamour. Verbinden. Een kijkje in de woonkamer en keuken die kunnen leiden tot het vormen van een authentiekere mening en ervaring dan dat je krijgt van het lezen van een ‘lifestyle magazine’.

Art et amis artistes

Hella en Freek de Jonge hebben in hun (artistieke) carrière uiteraard een collectie opgebouwd van kunst; van prachtige show, liedjes, boeken en beeldhouwwerken tot excentrieke kostuums en decorstukken. Deze zijn met een boodschap tentoongesteld. Uitleg is soms aanwezig, maar meestal moet je het jezelf laten voelen. Freek de Jonge is zelfs wel bereid tot een verzoekje.

Freek en Hella nodigen, net als een ‘normaal’ stel, dat niet geëxposeerd is in een museum, vrienden uit om op bezoek te komen. In dit geval zijn dat onder andere: Jan Mulder, Lavinia Meijer, Matthijs van Nieuwkerk en Connie Palmen. Mocht je ze allemaal willen zien, het museum verkoopt helaas geen passe-partout, maar volgens Groninger Museum directeur Andreas Blühm is de museumjaarkaart een uitkomst, want die “heb je er na drie keer al uit.” Bijna. Met wat ik voor de kaart heb betaald, moet ik Hella, Freek en vrienden vier keer bezoeken. Wat op zich ook geen straf is.

Bon à savoir Bon à savoir
Hella en Freek de Jonge: Het Volle Leven is te zien in het Musée Groninger van 15 september tot en met 28 oktober 2018.

 

 

 

Annika Hoogeveen

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais