Meteen naar de inhoud

De soep in Den Haag wordt heter gegeten dan die wordt opgediend: ‘geen pas op de plaats in 2013′

Inmiddels is dit bericht op 14 maart bevestigd door de Halbe Zijlstra. We danken onze bron voor het accurate optreden.

We gingen weer eens langs bij onze in trenchcoat gestoken kuchende kettingroker in zijn Haagse parkeergarage. Want er was alweer een week geen nieuws uit Den Haag gekomen, en met de verkiezingen zo vlak voor de deur is dat altijd jammer. Welnu. Onze welingelichte kringetjesblazer had nieuws. Is natuurlijk volkomen uit de lucht gegrepen en onbevestigd enzo, maar als het in een Haagse parkeergarage wordt gezegd zit er meestal een grond van waarheid in.

Komtie.

Het kabinet, dat zich de afgelopen weken bij monde van de premier en zijn kunstminnende staatssecretaris al goed geïnformeerd had getoond over wat er écht gebeurt in de kunstsector (ahum) (kuch) (proest), gaat het kunstvrije jaar 2013 afschaffen.

Dat wil zeggen: omdat Halbe Zijlstra voor zijn reorganisatie van de kunstsector tijd nodig had, mocht tot nu toe geen enkele kunstinstelling tot en met 2013 plannen maken voor de toekomst. Dat mag nu dus wel, als u tenminste nog leeft. Als kunstinstelling. In 2013.

Normaalgesproken zouden de 120 kunstinstellingen die vroeger door de overheid een warm hart kregen toegedragen in 2012 hun plannen inleveren voor de periode 2013-2018. Maar dat mocht dus niet, omdat het ministerie zorgvuldig wilde gaan kijken hoe de amputatie van 20% in totaal en 50% van de podiumkunsten moest worden opgezet. Dat kwam zorgvuldig over, maar was het natuurlijk niet, want een jaar stilstand kan voor een sector waarin plannen vaak jaaaren vooruit worden gemaakt, dodelijk zijn.

Toen kwamen daar vorige week nog de gemeentes en provincies bij. U weet wel, die dingen waarop u op 2 maart gaat stemmen. En wat bleek: die zijn gedwongen om nog veel meer dan het kabinet te bezuinigen op kunst en kunstonderwijs. Zij moeten dat ook onderling regelen met de overheid in zogenaamde convenanten: als de regering 50% kort, kort de provincie 70% en draait de gemeente voor alle kosten op. Van die dingen. Probleem is nu dat die provincies en gemeentes absoluut niet kunnen wachten tot Halbe Zijlstra in 2014 weet welke ledematen er van het kunstleven overblijven. Als de gemeentes en provincies een jaar niks mogen doen wordt het een zooitje. En nu mag het best een zooitje worden in het Rijksmuseum, als het dat ook wordt in Gelderland of Oss is dat een ramp.

Vandaar dat Staatssecretaris Zijlstra binnenkort bekend gaat maken dat de kunstwereld eind 2012 al precies zal weten wie en wat er mag blijven leven. Tijd is namelijk geld en geld is belangrijker dan zorgvuldigheid.

Het jaar stilstand in 2013 is dus niet meer aan de orde. 2012 wordt het jaar van de waarheid. De kunstsector gaat het druk krijgen. En omdat Zijlstra niet vertrouwt op de deskundigen van de sector zelf komt er waarschijnlijk een leuke echte tombola met een Rad van Fortuyn enzo. Omdat wat goed is altijd komt bovendrijven. Net als lijken, overigens.

Dit wordt binnenkort bekend gemaakt. Als onze hoestende bron in Den Haag het tenminste bij het juiste eind heeft.

We zullen zien. Tot nu toe proestte hij de waarheid.

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands