Meteen naar de inhoud

‘Je kan geen succesvol cultureel ondernemer worden als je niet snapt hoe een symfonie-orkest werkt’

NEW YORK, NY - APRIL 20:  Producer Joop Van De...
Image by Getty Images via @daylife

De openingsbeelden zijn treffend: Joop van den Ende tussen mannen in toga, achter een echte Pedel (de man met de belletjes), apetrots. En terecht, natuurlijk. Want de ooit in een feestartikelenzaak begonnen hoofdman van cultureel- ondernemend Nederland heeft een academische status bereikt zonder ooit te studeren.

Voor de man die zich altijd wat achtergesteld voelde door de culturele en intellectuele elite van Nederland, die op zijn beurt altijd een beetje gekscherend deed over zijn afkomst, is de Mandeville Lezing misschien wel belangrijker dan de opening van het Delamartheater eind 2010.

Nu Nederland zucht onder een regime dat van het gebrek aan respect voor en kennis over het goede en schone in de wereld staand beleid heeft gemaakt, stijgt de status van de producent en mecenas snel. Daarom mag hij zichzelf ook anderhalf uur lang op de borst slaan. Hij breekt daarbij uiteindelijk ook een lans voor cultureel ondernemerschap op zijn Hollands. Iets over visie en passie voor kunst. De video duurt dik 70 minuten en de montage is niet flitsend, maar laat dat je niet afschrikken. De man heeft best wel iets te melden.

Als je tenminste door de autobiografische rimram heenflitst en vanaf minuut 40 echt  gaat luisteren.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands