Meteen naar de inhoud

Henk en Ingrid opnieuw de pineut: Nederlandse belastingadviseurs branden nieuwe Geefwet tot de grond toe af

De nieuwe Geefwet, het doekje voor het culturele bloeden waarmee het Kabinet Rutte de kunstwereld tegemoet zegt te komen, deugt van geen meter. Dit zeggen wij niet, want wij hebben alleen verstand van kunst, maar dit zeggen dus wel de Nederlandse belastingadviseurs. En die hebben veel verstand van uw belastingcenten, en weinig van kunst. Uitermate betrouwbaar, dus.

En wat deugt er dan wel niet aan die wet, die in de afgelopen miljoenennota werd aangekondigd? Laten we het houden op alles. De brief telt 17 pagina’s met daarop in totaal 57 punten die allemaal beginnen met zinnen als: ‘De Orde der Nederlandse Belastingadviseurs betreurt…’ en dan weer een opsomming van dingen die u geld gaan kosten, en die de kunstwereld niets opleveren. De Grieken maken betere wetten dan dit stukje huisvlijt van het ministerie van financiën, kunnen we concluderen.

Wat zijn de grootste bezwaren? We noemen er drie.

1: de Geefwet steunt mensen die een schenking doen aan iets cultureels, maar die mensen hebben die steun helemaal niet nodig. Erger is, dat die steun voor die rijke villabewoners vervolgens ook niet ten goede komt aan de kunst of de belastingbetaler, maar aan de garage en de boot van de VVD-stemmende Wassenaarder. Had de overheid besloten om te zeggen tegen een gever: als jij geeft, geven wij ook iets aan de ontvanger, en krijg jij er een voordeeltje bij, zou sprake zijn van een zinvolle wet, maar zo’n matchingsregeling zit er dus niet in. De gever mag zijn gift voor 150% aftrekken, waardoor dus indirect Henk en Ingrid meebetalen aan de boot van de gever, en de kunst er alleen een slecht imago van krijgt.

2: Vrijwilligerswerk wordt bestraft: alleen instellingen die activiteiten laten doen door betaalde krachten komen in aanmerking voor giften. Daarmee worden ze niet langer gestimuleerd om te werken met vrijwilligers, waardoor er veel meer kosten moeten worden gemaakt om een klein beetje meer geld te krijgen.

3: Het gat allemaal te snel. Omdat het kabinet haast wil maken met het slopen van de Nederlandse culturele infrastructuur, moet de wet er al over twee maanden zijn. Dat gaat te snel, zeker vanwege die 57 haken en ogen die er nog aan de wet vast zitten.

Enfin: zo’n rapport van een belastingadviseur zou ons doen beven en schudden. Dat zal het kabińet niet doen, want dat weet het al bijna een jaar betere dan iedereen. En vorig jaar waren de belastingadviseurs al even blij met de BTW-verhoging op de kunsten. Daar heeft het kabinet ook niet naar geluisterd.

Voor de hobbyisten onder u hebben we de hele brief hieronder toegevoegd.

Klik om toegang te krijgen tot Commentaar-NOB.pdf

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands