Meteen naar de inhoud

Halbe Zijltra houdt meer van zijn werk dan het ministerie durft te laten zien

PVV en D66 zijn geen vriendjes

Dat Martin Bosma, cultuurwoordvoerder van de PVV, de subsidie aan Toneelgroep Amsterdam wil intrekken omdat dat gezelschap werk speelt van ‘volksvijand’ Tom Lanoye, was niet eens het bizarste incident van de begrotingsbehandeling cultuur op 21 november 2011. Bizarder, ook dan de vraag van de PVV om de instelling van een Koloniaal Museum waar de glorie van ‘Ons Indië’ wordt geroemd, was de opstelling van Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Cultuur. Hij wist namelijk een aantal keren tijdens het debat het woord ‘Leuk’ in verband te brengen met een maatregel die de ene keer een paar duizend banen kostte, en een andere keer een hele bedrijfstak om zeep hielp.

En het ís natuurlijk ook leuk, wanneer je een opdracht hebt uit te voeren, en je daarin beter slaagt dan iedereen verwacht. Het is nog leuker, wanneer je tijdens het debat merkt dat je iedere mogelijke tegenactie van de oppositie hebt afgedekt met een nieuwe maatregel.

Daar kun je van genieten.

Daarom zat de staatssecretaris gedurende het hele debat ook met een geweldige glimlach op zijn gezicht, en moest hij lachen bij iedere motie die de oppositie indiende. Immers: allemaal kansloos.

Ambtenaren van het ministerie van OCW zijn op de hoogte van Zijlstra’s gedrag, al sinds het moment waarop de staatssecretaris in zijn eerste optreden bij Pauw en Witteman schaterend uitriep dat niemand in de kunst zijn leven zeker was.

Een jaar mediatraining heeft niet geholpen.

Nog steeds lacht de staatssecretaris om zijn eigen succes. Daarom is bij de live-uitzending van het debat voor de uiterste oplossing gekozen: de staatssecretaris mag koste wat kost niet close-up in beeld. Het zal softwarematig een hele ingreep zijn geweest, want het automatische camerasysteem van de Groen van Prinsterenzaal in de Tweede Kamer zoomt altijd in op degene die aan het woord is.

Behalve dus op Zijlstra, dit keer.

Om de schade te beperken.

Het heeft nauwelijks geholpen.

Het grootste plezier had de verandermanager overigens aan het eind, toen Jasper van Dijk, van de SP, de hoop uitsprak dat het kabinet snel zou vallen, zodat de onevenredige bezuiniging van tegen de 45% op cultuur ongedaan kon worden gemaakt. Kansloos, zo stelde Zijlstra, want dat kan dan niet meer, omdat de bezuiniging inmiddels wet is geworden. Dus dat terugdraaien kost minsten vier jaar.

Zijlstra heeft zijn werk uitstekend gedaan. Zelfs de Raad van State keurt de ingreep goed, zonder er ook maar één juridische kanttekening bij te plaatsen.

De oppositie ligt samen met de kunstsector, knock-out in de touwen.

Na afloop van het debat bezocht VVD cultuurwoordvoerder Bart de Liefde de première van de film Nova Zembla. Hij was onder de indruk. Op Twitter liet hij dat merken:

@deliefde #NovaZembla is een onNederlands goede film! Complimenten aan de makers en de cast!

Het bracht nogal wat opwinding teweeg, waarop De Liefde zijn tweet verwijderde en een half excuus uitsprak:

@deliefde: Mijn compliment over #NovaZembla “onNederlands goed” roept vragen op, merk ik. Daaom: film is top! Zo beter? #Nederlandsefimrocks

Zijn visie op de cultuur die hij zegt te verdedigen is echter niet onopgemerkt gebleven.

Bekijk hieronder ons liveverslag van het ‘debat’ op 21 november.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands