Meteen naar de inhoud

Underdog Argo winnaar bij de Oscars

Het grote verhaal van de Oscars 2013 is natuurlijk hoe de underdog Argo uiteindelijk de aanvankelijk gedoodverfde favoriet Lincoln voorbijstreefde. Toen zondagavond Ben Affleck het beeldje voor beste film in ontvangst nam deed hij dat niet als regisseur maar als producent.

Ben Affleck in Argo
Ben Affleck in Argo

Hij was zelfs niet eens genomineerd voor de Oscar voor beste regie, en dat komt bij een film die de Oscar voor ‘Best Picture’ krijgt zelden voor. Het is niet onaannemelijk dat het ontbreken van die nominatie begin januari zoveel aandacht en reacties losmaakte dat daardoor Argo steeds meer aan sympathie begon te winnen. Toen deze vervolgens bij de Golden Globes beste film werd was dit al een overduidelijk voorteken.

Die Golden Globes waren trouwens dit jaar een goede voorspeller voor de Oscars. Ook bij de Oscars voor beste acteur (Daniel Day-Lewis in Lincoln), beste bijrolspelers (Anne Hathaway in Les Miserables, Christoph Waltz in Django Unchained), beste animatie (Brave) en beste niet-Engelstalige film (Amour) werd bij de Oscaruitreiking het voorbeeld van de Golden Globes gevolgd.

Nee, heel verrassend was dit Oscarfeestje uiteindelijk niet, want ook Argo is altijd nog een veilige keus. Deze thriller over de reddingsoperatie van in Iran gegijzelde Amerikanen in 1979 is bijna net zo patriottisch als Lincoln en en mist de controversiële kanten die Zero Dark Thirty (ook patriottisch en nog actueler) waarschijnlijk tot een te hete aardappel maakten. Deze fenomenale film moest het uiteindelijk doen met een met Skyfall te delen troostOscar voor geluidsmontage.

Een piepklein Nederlands succesje is de bijdrage van Erik-Jan de Boer aan de visuele effecten van het hiervoor met een Oscar bekroonde Life of Pi. Inderdaad, dit digitale tijger is onovertroffen.

Zie voor de complete uitslag http://oscar.go.com/nominees

 

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands