Meteen naar de inhoud

KLIK! Amsterdam Animation Festival 2015 – Van Nederlandse Oscarinzending tot geëngageerd werk uit de Arabische wereld

Een film met een onzichtbare hoofdpersoon? Het immer creatieve trio Job, Joris & Marieke bewijst dat het kan met de hartveroverende en ontroerende korte animatie (Otto), over een kinderloze vrouw die het imaginaire vriendje van een meisje steelt. Inmiddels ingezonden voor de Oscars. Deze week is dit juweeltje, samen met nog veel meer moois, te zien op het internationale animatiefestival KLIK! in EYE, Amsterdam. Mis het niet.

Dit zesdaagse evenement biedt volgens de organisatoren het beste van de internationale animatievoorhoede. Het aanbod is breed en divers. Naast een festivalhit als The Prophet van Lion King-regisseur Roger Allers of het nieuwste van Cartoon Network bijvoorbeeld ook werk van onafhankelijke, vaak onder moeilijke omstandigheden werkende filmmakers uit de Arabische wereld. Dat laatste is een onderdeel waar festivaldirecteur Yvonne van Ulden beslist trots op is.

Dit jaar beleeft KLIK! de achtste editie. Begonnen als kleinschalig initiatief, werd het in 2012 gevraagd naar EYE te komen. Daar is het uitgegroeid tot de Amsterdamse tegenhanger van het Holland Animation Film Festival, dat ieder voorjaar in Utrecht wordt gehouden.

Gevraagd naar het profiel van KLIK! noemt Van Ulden in de eerste plaats de liefde voor animatie zoals die in een grote verscheidenheid aan genres tot uiting komt. KLIK! laat zien dat er veel meer is dan Disney of Pixar, zonder dat het perse experimenteel hoeft te zijn. Ten tweede mikt KLIK! op een breed en liefst jong publiek, met films die de kijker raken door hun emotie of humor, of gewoon omdat ze prachtig zijn om te zien. Daarnaast noemt Van Ulden het engagement en de politieke betrokkenheid van KLIK!, zoals dat onder meer blijkt uit het onderdeel Arab Spring and Fall.

Verder vraagt het festival met het themaprogramma Rock, Paper, Scissors speciale aandacht voor traditionele materialen en technieken, wat in deze digitale tijd bijna tegendraads is.

Voor de verschillende competities werd dit jaar gekozen uit 1800 inzendingen uit 80 landen. Gerenommeerde makers, waaronder Tomm Moore (Oscarnominatie voor Song of the Sea) en Disney-animator Eric Daniels (Frozen) geven lezingen en masterclasses. Ook Job, Joris & Marieke, die vorig naar een Oscarnominatie in de wacht sleepten met A Single Life, zijn van de partij met een presentatie.

KLIK! Amsterdam Animation Festival 2015 vindt plaats van 27 oktober t/m 1 november in EYE.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands