Meteen naar de inhoud

Hallo, hier Hilversum

Afgelopen weekend waren in Nederland meer dan 500 monumenten gratis te bezoeken tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. Elk jaar heeft deze bijzondere dag een thema, dit jaar was dat ‘Iconen en symbolen’. Na een grondige restauratie, opende ook de Hilversumse Studio 2 in het Muziekcentrum van de Omroep na 85 jaar zijn deuren. Gedurende dezelfde week is een pop-up tentoonstelling ‘Hallo, hier Hilversum’ ingericht in de hal van het MCO, waardoor de roemruchte muziekhistorie van het gebouw opnieuw beleefd kan worden. Ook de studio’s, tegenwoordig vaste thuisbasis van Groot Omroepkoor, Radio Filharmonisch Orkest en Metropole Orkest, zijn te bezoeken tijdens gratis rondleidingen. Door het jaar heen vinden er regelmatig concerten plaats.

‘Hilversum heeft een mediageniek imago in cultureel Nederland,’ zegt Sabien Stols, communicatieadviseur in de cultuur, die momenteel aan meerdere projecten binnen de Stichting Omroep Muziek werkt. ‘Wat is er dan mooier om tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 de oudste radiostudio van Nederland, Studio 2, te heropenen? En dat in zijn vooroorlogse glorie.’

Sabien praat met veel enthousiasme over het project maar vooral over het MCO-gebouw.

Verborgen schatten

Je kunt niet over het Muziekcentrum van de Omroep praten zonder de naam van Rogier Hageman te noemen. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van het gebouw maar hij zet de geschiedenis van het gebouw en zijn bijzondere rol in het culturele leven van de regio in het zonnetje. Zijn inspanningen om de verborgen schatten van het oude VARA-gebouw te onthullen, zoals de restauratie van Studio 2 bijvoorbeeld, zijn opvallend. Het is verbazingwekkend hoeveel hier tussen deze muren gebeurd is: hier richtten zich niet alleen Koningin Juliana via de microfoon tot de luisteraars voor haar jaarlijkse kerstboodschap maar hier traden ooit ook Ella Fitzgerald, Django Reinhardt, The Ramblers en Eric Dolphy op. Die 85 jaar omroephistorie wordt eindelijk, mede dankzij Rogier, zichtbaar gemaakt. Waarop we ons zo verheugen is dit met onze luisteraars, kijkers, muziekliefhebbers te delen en samen de heropening van Studio 2 te vieren.’

Het hart van de samenleving

‘In de tijd dat er nog geen televisie bestond was radio een roemrucht medium. Je moet je voorstellen: geen tv, geen telefoons thuis, geen internet, geen mobieltjes. Radio was de bron van informatie maar ook het hart van de samenleving. En wat denk je van muziek? Jazz, klassiek, liedjes, chansons – de wereld bereikte Nederland decennia lang via de radio. Vooral in de eerste naoorlogse jaren at, sliep, danste en huilde men bij de radio. Studio 2 was de eerste professioneel gebouwde studiolocatie in Nederland vanwaar de programma’s werden uitgezonden. Dankzij de VARA kwam vanaf 1931 ook klassieke muziek via de radio in de Nederlandse woonkamers. In 1995 vestigden zich omroepensembles in het gebouw en het uitzenden van verschillende genres werd nog beter. Tussen 10 en 16 september kan je je helemaal onderdompelen in feiten en details over het gebouw en het omroepverleden.’

Het programma

‘Vrijdag 9 september gingen de deuren van Studio 2 opnieuw open voor het luisterend publiek. NPO Radio 1 en NPO Radio 4 zullen uitzendingen verzorgen vanuit de heropende Studio 2. Ook staan “unplugged” 2 MeterSessies met Jan Douwe Kroeske op het programma. Je kan een week lang genieten van een pop-up tentoonstelling over de omroepensembles, over radiomakers zoals Aad Bos en Felix Meurders. Er zijn filmpjes, foto’s en lezingen georganiseerd rondom het oude en het nieuwe bestaan van de omroepen en hun muzikale hoogtepunten. Tot en met vrijdag 16 september te bezoeken. Kijk op de website van het MCO of kom gewoon langs.’

Goed om te weten
Een overzicht van het volledige programma is te vinden via deze LINK

Ewa Maria Wagner

Behalve als altvioliste in het Radio Filharmonisch Orkest is ze in verschillende redacties als journaliste werkzaam. Ze schrijft onder meer over alles wat direct en indirect te maken heeft met klassieke muziek en o.a. het Radio Filharmonisch Orkest. Sinds 2014 is ze ook actief als recensent voor culturele websites.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands