Meteen naar de inhoud

Thierry Aartsen van de VVD heeft groot gelijk. En geen idee.

‘Bij cultuur gaat het om prikkelen, verbroederen, uitdagen. Dan is er geen verschil tussen corso en ballet.’ Aldus Thierry Aartsen op vrijdag 16 november in de Volkskrant. Thierry wie? Thierry Aartsen, degene die de komende maanden het woord voert over cultuur bij de VVD. De komende maanden? Ja, want VVD cultuurwoordvoerders worden meestal voor één of twee debatten aangesteld, waarna ze weer wat anders mogen gaan doen. De afgelopen tien jaar overkwam dat mensen van wie we nu nooit meer iets horen. Bart de Liefde, anyone?

Onder premier Mark Rutte is de cultuurportefeuille voor VVD-Kamerleden een soort proeftuin, waarin aan talentontwikkeling wordt gedaan. Een productiehuis, eigenlijk. Omdat je met de huidige VVD-standpunten over cultuur geheid een bak stront over je heen krijgt. En als je dat lachend kan doorstaan, mag je een keer fly on the wall zijn in de datsja van Poetin.

Genoeg gekkigheid.

Thierry Aartsen heeft volkomen gelijk met zijn pleidooi om ook eens naar regionale en volkscultuur te kijken bij het uitdelen van subsidie. Inderdaad, carnaval, carbidschieten, klompendans, het Corso van Zundert: allemaal volkscultuur die node ondersteund moet worden. Liedjes die Aartsen leuk vindt, zoals dat waarin Sylvana wordt verzocht te emigreren: ook subsidie. Natuurlijk. Zolang ook liedjes waarin Aartsen een interessante ziekte wordt toegewenst moeten kunnen. Subsidie aanvragen kan hier.

Thierry Aartsen heeft zelfs zoveel gelijk, dat wat hij wil, allang gebeurt. En voor zover het nog niet gebeurt, heeft de Raad voor Cultuur in de sectoranalyse Muziek al aangegeven dat regionale en amateurmuziek ook meegewogen moet worden in de subsidiebeoordelingen. Maar sterker nog: de carnavalsvereniging die een bouwloods nodig heeft voor haar praalwagens kan daar nu ook al subsidie voor aanvragen. Het is ook zo’n beetje het enige concrete voorbeeld dat Aartsen kan noemen, naast de beveiligingskosten voor het bloemencorso.

Commissie

Daarbij gaat het natuurlijk om lokale en soms regionale subsidie, want de landelijke impact van een bloemencorso of carnavalswagen is natuurlijk niet echt groot. Aartsen zou het denk ik ook niet leuk vinden wanneer een landelijke commissie van wijze mannen en vrouwen zou gaan beoordelen of zijn praalwagen wel aan de landelijk vastgestelde eisen voldoet. Bovendien moet een landelijk gesubsidieerd stuk volkscultuur ook op tournee. En het is de vraag of je praalwagen de reis langs alle provinciehoofdsteden gaat overleven.

Want dat is natuurlijk wel het probleem. Aartsen denkt dat de Tweede Kamer gaat over de subsidieverdeling. Maar daar gaat de Tweede Kamer niet over. De Tweede Kamer gaat maandag 19 november 2018 niet besluiten om een miljoen minder aan het Nationale Ballet te geven, ten gunste van de fanfare in Veldhoven, of de Turkse volksdansgroep in Etten-Leur. Wat ze daar wel gaan doen, is praten over de vraag hoe belangrijk regionalisering, of liever gezegd, decentralisatie van ons subsidiesysteem voor kunst en cultuur is.

Lunteren

En die decentralisatie is natuurlijk belangrijk, daar heeft niemand in de Tweede Kamer de VVD voor nodig. De regioprofielen, het huiswerk dat op 16 plekken in Nederland is gedaan, tot in Lunteren aan toe, gaan juist over die vraag. Hoe zwaar weeg je het belang van de lokale fanfare mee in de verdeling van geld voor cultuur?

Thierry Aartsen vraagt dus om iets wat al gebeurt, maar heeft zich niet in de materie verdiept voor hij begon te gillen. Zoiets kun je verwachten van een onbenul bij de PVV of een eeuwige student bij FvD. Het is best erg voor een Kamerlid van een regeringspartij.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands