Meteen naar de inhoud

Steunfonds Rechtensector opgericht voor makers in culture en creatieve sector

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Makers in de culturele en creatieve industrie die zijn getroffen door de Corona-crisis, kunnen binnenkort een beroep doen op het Steunfonds Rechtensector. Woensdag 27 mei is overeenstemming bereikt over de instelling van het steunfonds dat een budget van 10 miljoen euro beschikbaar heeft. Ook leden van de Auteursbond kunnen een beroep gaan doen op het fonds.

Waar wordt het steunfonds voor gebruikt?
Het geld is voor steun aan rechthebbenden in de muzieksector, makers van audiovisuele werken en schrijvers en beeldmakers van geschriften. De middelen worden deels ingezet om het creatieve proces van de totstandbrenging van (nieuwe) werken (boeken, journalistieke werken, beeld, muziek en films) te stimuleren. Daarnaast wordt inkomenssteun verleend aan makers die het zwaarst door de crisis zijn getroffen.

Waar en wanneer kun je een aanvraag doen?
Op dit moment kunnen nog geen aanvragen worden gedaan, omdat de plannen voor besteding van de middelen voor een groot deel nog nader moeten worden uitgewerkt. De verwachting is dat dit mogelijk enkele weken kan duren. Zodra duidelijk is waar en hoe je een aanvraag kunt indienen, stellen we je daar van op de hoogte.

Waar komt het budget vandaan?
Het Steunfonds Rechtensector is opgericht door de Federatie Auteursrechtbelangen, de drie aangesloten koepels Platform Makers, Platform Creatieve Media Industrie (PCMI) en de vereniging van collectieve beheersorganisaties (VOI©E). Zij hebben uit eigen middelen een budget van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Lira stelt het budget voor schrijvers en vertalers ter beschikking. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft dit bedrag verdubbeld. Over de besteding van de middelen voert Lira nauw overleg met de NVJ en de Auteursbond.

Nadere informatie over het steunfonds volgt in de loop van juni 2020.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands