Meteen naar de inhoud

19 NIEUWE EIGENZINNIGE KUNSTWERKEN VAN GROTE NAMEN EN JONG TALENT BIJ BOSCH PARADE

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.
Bosch Parade 2022 is de 9e editie van deze buitengewone kunstmanifestatie te water met Jheronimus Bosch als inspiratiebron. Het thema dit jaar is ‘verleiding’. Het belooft van 16 tot en met 19 juni opnieuw een inspirerende vaartocht van het ongerijmde te worden door het historisch centrum van ’s-Hertogenbosch, met negentien eigenzinnige kunstwerken in en op het water. Voor Bosch Parade creeeren kunstenaars van nu steeds weer nieuw werk om het publiek te verwonderen en te raken. Onder andere Joep van Lieshout, Celine Werkhoven, Lisa Nigro en jong talenten Vince en Thjeu Donders laten hun bezoekers hun nieuwste werken beleven. De kaartverkoop is gestart.

19 kunstwerken in diverse disciplines in en op het water

Kunstenaars uit allerhande disciplines, grote namen en jong talent uit binnen- en buitenland, hebben zich opnieuw laten inspireren door de grenzeloze symboliek, fantasieën en absurditeiten van wereldberoemde Bosschenaar Jheronimus Bosch. Nieuw onderdeel is de Tuin der Lusten, een broedplaats aan de Citadel waar de kunstenaars vanaf 26 mei werken aan hun objecten en waar Atelier van Lieshout een verzameling indrukwekkende werken exposeert.
“Bosch Parade is een van de meest geslaagde evenementen uit het Bosch Jaar 2016, dat de legacy aan de wereldberoemde schilder uit onze stad Jheronimus Bosch levend houdt. Ik kijk reikhalzend uit naar de editie in 2022.”
Ton Rombouts, oud-burgemeester van ‘s-Hertogenbosch
  • JOEP VAN LIESHOUT Hamer

Een gelauwerde en controversiële beeldhouwer. Speciaal voor Bosch Parade bouwde hij een enorme Hamer die zich met een dwingende hartslag door het water slaat. Met daverende klappen lokt de hamer, als een drijvende rattenvanger, Bosch Parade met zich mee. Atelier van Lieshout exposeert daarnaast vanaf 26 mei een aantal indrukwekkende kunstwerken en sculpturale installaties in de Tuin der Lusten, de broedplaats aan de Citadel waar de kunstenaars werken aan hun objecten voor Bosch Parade.
  • SKYPUNCH COLLECTIVE NAÎAD

Dat niet alleen beeldend kunstenaars hun creaties tonen in Bosch Parade, bewijzen dansmakers Celine Werkhoven en Anna Zurkirchen, componist Antonio Alemanno en architect Ad Roefs. Samen creëren zij de drijvende performance-installatie NAÎAD, een stuurloos dobberende klif waarop twee vrouwelijke wezens drenkelingen het water uitlokken. Met hun vervreemdende dans, waarin lijven en ledematen zich in onmogelijke bochten en verdubbelingen wringen, verleiden zij hen om dichterbij te komen.
  • LISA NIGRO Angler Maiden

De Amerikaanse Lisa Nigro maakte furore met haar interactieve kunstwerken vol vuureffecten voor Burning Man, het jaarlijkse experimentele kunstenfestival in de woestijn van Nevada. “Het is altijd mijn droom geweest om kunst te maken voor en met gemeenschappen over de hele wereld”, stelt Lisa – en daar vonden zij en Bosch Parade elkaar. Lisa werkt met (Bossche) vrijwilligers aan haar Angler Maiden, een monsterachtige vis opgetrokken uit staal en oud ijzer, die de vissers verleidt met haar muziek, kleuren en vurige karakter.
  • VINCE EN THJEU DONDERS Zij zijn de oliejagers

Bosch Parade begeleidt jong talent en helpt hen, samen met o.a. ‘kickstarter voor kunst- en designtalent’ KOP, mee op weg naar de nationale en internationale podia. Vince en Thjeu Donders bijvoorbeeld. Met hun Zij zijn de oliejagers laten zij de keerzijde zien van onze afhankelijkheid van olie. Op een schuit, gebouwd uit het afval van onze beschaving, drijft de zoektocht naar het zwarte goud een groepje oliejagers tot waanzin.
  • Tuin der Lusten

Nieuw onderdeel is de Tuin der Lusten, een broedplaats aan de Citadel waar de kunstenaars vanaf 26 mei werken aan hun objecten voor Bosch Parade en waar Atelier van Lieshout een verzameling indrukwekkende werken exposeert. De Tuin der Lusten is t/m 15 juni vrij toegankelijk voor bezoekers, er zijn horecavoorzieningen en tijdens drie Bosch Paradedagen (16 t/m 18 juni) wordt er beëindigd met een wervelende slotmanifestatie.

Deelnemende kunstenaars Bosch Parade 2022

·      Cora van Rijn (NL)
·      SKYPUNCH COLLECTIVE (NL, CH, IT)
·      Krista Smulders (NL)
·      Atelier van Lieshout  (NL)
·      Olivier van den Brandt  (NL)
·      Erik Vink  (NL)
·      Lisa Nigro (USA)
·      Caz Egelie  (NL)
·      Patrick Lijdsman  (NL)
·      Babu Wälti (CH)
·      Ian Skirvin (NL), Dakota Havard (USA)
·      Folkert de Jong en de wijfamilie  (NL)
·      Lucas Kastelijn  (NL)
·      Joshua Klappe en Teun Vonk  (NL)
·      Martijn van Dalen  (NL)
·      Matt Jackson (USA)
·      Vince Donders en Thjeu Donders  (NL)
·      ATM Model Art  (NL)
·      Alena Kogan (RU)

START KAARTVERKOOP

Bosch Parade is vrij toegankelijk. Net zoals de vorige edities belooft ook Bosch Parade 2022 druk te worden, met de mooiste plekken in het gras aan de oevers snel bezet en gedrang op volle bruggen. Daarom kunnen bezoekers dit jaar ook kiezen voor een gerieflijke, betaalde zitplaats met het beste zicht op één van de vier Bosch Parade-terrassen.
Op zo’n terras zit men gegarandeerd en heerlijk op een eigen stoel aan de waterkant, beschut onder een Bosch Parade-parasol, met horeca- en sanitairfaciliteiten. Een ticket biedt bovendien gratis toegang tot de Tuin der Lusten. Kaarten voor de Bosch Parade-terrassen zijn online verkrijgbaar, voor donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag.
Tags:

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen