Meteen naar de inhoud

Situatie startende kunstenaars is nijpend en urgent

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Is er sprake van een verloren generatie jonge kunstenaars door de coronacrisis? Die vraag bekroop de Raad voor Cultuur begin dit jaar tijdens gesprekken met bijna 40 startende kunstenaars en creatieven over hun ervaringen in coronatijd. Het is bekend dat starten als kunstenaar ook zonder lockdowns al geen sinecure was. Maar: “Het beeld uit de gesprekken is heftiger en zorgelijker dan vooraf gedacht.”, schrijft de raad. “Het is goed dat de staatssecretaris nu extra middelen vrijmaakt voor jongeren en jonge makers in het eerder vandaag door haar gepresenteerde transitiepakket voor de culturele en creatieve sector.”

Op basis van de gesprekken schreef de raad een bijdrage in de essaybundel: ‘Jongeren en het zorgen voor hun morgen’ onder de titel: ‘In de file op een versperde weg, hoe jonge kunstenaars en creatieven hun start in de sector ervaren.‘ De essaybundel is een initiatief van veertien adviesraden van de rijksoverheid. Daarin roepen zij samenleving en politiek op om te zorgen dat de huidige én toekomstige jonge generaties een hoopvolle toekomst tegemoet kunnen gaan. Het initiatief kwam tot stand naar aanleiding van signalen dat jongeren het extra moeilijk hadden door alle coronamaatregelen van de afgelopen jaren. De bundel is aangeboden aan minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Van Oijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en wordt vandaag in Den Haag gepresenteerd in aanwezigheid van Prinses Laurentien van Oranje.

De Raad voor Cultuur ziet het als een morele plicht van de samenleving en de culturele en creatieve sector als geheel om te voorkomen dat deze generatie jonge makers verloren gaat. Dit vraagt solidariteit van opleidingen, producenten, programmeurs en overheden. Bijvoorbeeld door de jonge generatie speel- en presentatieplekken te bieden. Of door subsidieregelingen toegankelijker te maken en werkruimte te bieden. De raad noemt de ontwikkelsubsidie van het Innovatiefonds Utrecht als voorbeeld. Die bood compensatie voor de tijdsinvestering voor het schrijven van aanvragen. Uit aanvullende gesprekken met kunstvakopleidingen bleek dat zij graag willen nadenken over instrumenten om de overgang van school naar werk beter te organiseren.

Het gesprek met de jonge makers smaakt naar meer. De raad schrijft “ook zelf in gesprek te willen blijven met jonge makers en hen structureel bij de advisering van de raad te willen betrekken. We vragen hen ons bij de les te houden. Deze groep is -ook door ons- te vaak te weinig gehoord.” De raad is inmiddels met voorbereidingen bezig om een jongerenplatform  op te richten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands