Meteen naar de inhoud

De Ozard of Wiz (9+) viert het voordeel van anders zijn

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Op zaterdag 17 december 2022 beleeft The Ozard of Wiz zijn première in het Maaspodium in Rotterdam. Deze ontroerende en eigenzinnige theatervoorstelling met een all-queer cast & crew presenteert vogue, popmuziek en melancholie in een seventies sausje. Voor deze productie slaat Maas theater en dans enthousiast de handen inéén met ROSE stories, met dans van Kiki House of Angels en kostuums van MAISON the FAUX. Na de première in Rotterdam toert de voorstelling tot begin maart door Nederland.

Wat als je nergens bij hoort, omdat je niet de persoon bent waar iedereen op had gehoopt? In de nieuwe voorstelling van René Geerlings gaan 7 bijzondere mensen terug naar hun kindertijd, een tijd vóór de schaamte. Allemaal hopen ze uiteindelijk bij The Ozard of Wiz te krijgen waar ze hun hele leven al naar op zoek zijn: een thuis, moed, hersenen en een hart.

De voorstelling belicht het sterke contrast tussen de uitbundigheid en extravaganza van de ballroom scene en de kwetsbaarheid van mensen die anders zijn. Er is veel ruimte voor zachtheid en de innerlijke strijd die iedereen mens weleens voert, waarmee de voorstelling juist de moeizame momenten van het bestaan extra aandacht geeft.

Dans in de voorstelling wordt gechoreografeerd door niemand minder dan Guilliano Pinas, vader van Kiki House of Angels, de bekende Ballroom House uit Rotterdam. Als centraal persoon in de tv-documentaire Father Figure, staat hij de bekend als dé aanjager van de voguing en ballroom scene van Rotterdam. Voor het eerst choreografeert hij nu voor het theater met hulp van bekende dansers uit Kiki House of Angels.

De kostuums in The Ozard of Wiz worden ontworpen door Gieskes-Strijbis Podiumprijs winnaars van 2021 én Cultuurfonds Mode Stipendium 2022 winnaars, MAISON the FAUX. Joris Suk over de kostuums: “Binnen het kostuumbeeld zijn we op zoek gegaan naar een destillatie of essentie van de welbekende Wizz personages. Al deze personages hebben we vertaald naar archetypische kledingstukken, materialen, kleuren en prints. Hierdoor is er een Ozard garderobe ontstaan die de ruimte geeft aan de performers om zich te verhouden tot alle personages.”

René Geerlings over anders zijn

“Toen ik kind was keek ik The Wiz uit 1978 helemaal kapot. Ik rende in een jurk door mijn kamer en zong fonetisch de nummers. Ik wist niet wat het betekende maar voelde het wel! Totdat mijn vader mijn kamer binnen kwam en mij betrapte in mijn spel. Met hem kwam onbedoeld de wereld binnen met al zijn oordelen over jongens in jurken. Voor het eerst voelde ik schaamte. Ik ben eigenlijk al mijn hele leven op zoek naar de vrijheid die ik toen voelde, eerst via spelen en nu via maken. Voor The Ozard of Wiz heb ik mij omringt met dappere mensen die dit verhaal in meer of mindere maten ook hebben geleefd en daar allemaal op hun eigen manier mee dealen. Met deze voorste lling wil ik aan kinderen laten zien dat het juist een voordeel is om af te wijken en dat er mensen zijn zoals jij. Ik sta nu aan de poorten van die kleurrijke wereld en heb zin om er keihard aan te rammelen. ”

Concept, regie: René Geerlings
Performers: Ayrton Fraenk, Romy Rockx, Reinier van Harten, Art Srisayam, Danijel Petrovic, Marie -Léa Morales, Laurien Riha
Choreografie: Guilliano Pinas
Composities: Reinier van Harten
Decor: Calle de Hoog
Kostuums: MAISON the FAUX (Joris Suk)
Licht: Remko van Wely
Dramaturgie: Merel Heering
Regieassistent: Sara Giampaolo
Productie: Bobby van Liempd
Techniek: Klim Nelissen en Peter Swikker
Coproductie: Maas theater en dans & ROSE stories
Met dank aan: VriendenLoterij Fonds

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands