Meteen naar de inhoud

Schatkamer György Kurtág op 16 februari – de perfecte opmaat naar het Kurtág Festival

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

In de reeks Schatkamer neemt Asko|Schönberg je mee op reis naar de parels uit de 20e-eeuwse muziek aan de hand van live-gespeelde muziek, boeiende gastsprekers en beeld- en geluidsfragmenten.

De editie van Schatkamer op donderdag 16 februari belicht de bijzondere wereld van György Kurtág (1926), de Hongaarse componist die bekend staat als de meester van de miniaturen. Zijn stukken bestaan uit korte, zeer expressieve en intense fragmenten, die ieder een wereld oproepen vol details met grote zeggingskracht.

Asko|Schönberg werkt al decennialang intensief samen met de Hongaarse componist György Kurtág en heeft een grote expertise opgebouwd in het uitvoeren van zijn werk. Het album met Kurtágs volledige ensemblewerk, een historisch document waar het ensemble samen met Reinbert de Leeuw jarenlang aan heeft gewerkt, wordt wereldwijd geprezen en werd met een Edison Klassiek bekroond en genomineerd voor een Grammy Award.

De musici van Asko|Schönberg spelen verschillende composities van Kurtág en van componisten die hem inspireren. Zangeres Gerrie de Vries vertolkt What’s the Word, een belangrijk stuk in Kurtágs oeuvre. Echter, nadat de zangeres waarvoor hij het had geschreven was overleden, achtte het onuitvoerbaar, omdat hij niemand in staat vond die het kon uitvoeren zoals hij het bedoelde. Totdat Reinbert de Leeuw hem een opname met Gerrie de Vries liet horen; Kurtág was direct overtuigd.

De Vries zal ook geïnterviewd worden, net als Renee Jonker, die een hecht band met ontwikkelde met Kurtág. Als slagwerker bij verschillende ensembles werkte hij veel met hem samen en eind jaren negentig organiseerde hij een tweejarig verblijf in Nederland. Hieruit ontstond een langdurige vriendschap.

Deze Schatkamer György Kurtág vormt de perfecte warm-up voor het Kurtág Festival van het Muziekgebouw  van 7 t/m 11 maart. Hierin o.a. twee concerten met Asko|Schönberg:

…quasi una fantasia… op 8 maart, groots openingsconcert met topsolisten Tamara Stefanovich piano en Jean-Guihen Queyras cello.

Vocale sleutelwerken van Kurtág op 10 maart, met verschillende solisten waaronder Gerrie de Vries en Pierre-Laurent Aimard piano.

Þ Schatkamer György Kurtág – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

Do 16 feb – 20:15, Muziekgebouw, Amsterdam

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands