Meteen naar de inhoud

Geëngageerd theatermaker zoekt overtollig kapitaal – Het NUT presenteert Goed goud geld op Oerol Festival en het Berlijnplein in Utrecht

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Utrecht, maart 2023 – Theatermaker en acteur Greg Nottrot, artistiek leider van het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), maakt en speelt deze zomer de voorstelling Goed goud geld. Theater over ongelijkheid, overtolligheid en het ongemak en de noodzaak van geld. De voorstelling is van 9 tot en met 18 juni te zien op Oerol Festival op Terschelling en van 28 juni tot en met 23 juli op het Berlijnplein in Utrecht. Het is de tiende zomervoorstelling die het NUT presenteert op locatie in Utrecht Leidsche Rijn.

Theatermaker Greg Nottrot houdt van grote plannen. Hij is van plan om in 2025 in een grootse theatervoorstelling ons geldsysteem te herontwerpen. Maar om die mega-voorstelling te realiseren, heeft hij geld nodig. Hij wil binnen twee jaar een half miljoen bij elkaar verzamelen. Nu is er aan geld geen gebrek; het is alleen niet eerlijk verdeeld. Deze zomer gaat Greg in Goed goud geld op zoek naar overtollig kapitaal. Wie heeft het? Waar ligt het? Waarom is het zo’n ongemakkelijk gespreksonderwerp? Wanneer is kapitaal overtollig? En wat is er zo moeilijk aan (uit)delen?

Goed goud geld is een voorstelling en spel tussen speler en publiek. Kom kijken en speel mee! We spelen met echt geld. Hoe hoog durf jij in te zetten? En wat ben je bereid te verliezen?

Makers en spelers (gezellig en ongezellig)

“Lieve, lieve, lieve vriend, heb je wellicht 500.000,- euro voor mij? Het is veel geld natuurlijk. En als je het niet kan missen wil ik het ook echt niet hebben. Maar wellicht heb je het over. Ligt het ergens te verstoffen in een oude sok. Staat het doelloos te inflateren op de bank. Brandt het allang in je beurs om besteed te worden.” – Greg Nottrot in een brief aan de vrienden van het NUT

 Goed goud geld is een voorstelling van en met Greg Nottrot. Hij werkt samen met theatermaker Anne Meffert, die in Utrecht ook te zien is bij de voorstellingsavonden. Waar Greg er alles aan doet om zijn money-talk gezellig te houden, is Anne niet bang om het ongezellig te maken: “Er zijn een paar taboe’s in deze wereld en één daarvan is geld. Om dat taboe te doorbreken, moet je soms gewoon durven vragen: Hoeveel geld heb jij? En wat doe je met al dat geld?”. Morgana Machado Marques ontwerpt het decor.

Jubileum: TIEN jaar zomervoorstellingen op locatie

Al sinds 2013 (Geluk) speelt het NUT jaarlijks op een bijzondere locatie ergens in hun thuisstad Utrecht een paar weken aaneengesloten een zomerse locatievoorstelling met diner. Een feest voor trouwe bezoekers die geen jaar overslaan én legio nieuwe bezoekers, die vanuit het hele land naar Utrecht komen. Dat maakt Goed goud geld een jubileum-editie.

Inkomensafhankelijke toegangsprijzen

Bij het NUT dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten. De inkomens- en vermogensongelijkheid neemt toe. Vanwege die verschillen hanteert het NUT vijf prijssoorten. Oplopend van ‘Geen vetpot’ naar ‘Uitpuilende zakken’. Dat maakt meteen mooi duidelijk hoe welgesteld het NUT-publiek is. De tussenstand bij 300 verkochte kaarten: NUT-publiek is overwegend modaal. Maar we zien ook royale uitschieters naar enerzijds een minder grote vetpot, anderzijds wat meer slappe was.

De grootte van iemands beurs is niet van invloed op de behandeling: elke NUT bezoekers is eersterangs en elk ticket is goed voor een theatervoorstelling inclusief diner (excl. drankjes).[1] Net als in de echte wereld kan inflatie zomaar toeslaan. Op 1 april a.s. worden prijsstijgingen verwacht.

Speellijst Goed goud geld

9 – 18 juni > Oerol Festival, Terschelling (2 keer per dag, zonder diner)

28 juni – 23 juli > Berlijnplein, Utrecht Leidsche Rijn (elke wo t/m zo)

Over het NUT (Nieuw Utrechts Toneel)

Het NUT is het meest gastvrije theatergezelschap van Nederland en tevens stadsgezelschap van Utrecht Leidsche Rijn. In drie jaarlijkse terugkerende theatertradities (familie-, zomer- en wintervoorstelling) onderzoekt het NUT steeds één actueel thema. In 2023 is dat de toekomst van geld. De familievoorstelling King Bling Bling (4+) is te zien op scholen en in theater gedurende het hele jaar. De wintervoorstelling De Holidayshow gaat eind oktober in première.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands