Meteen naar de inhoud

[persbericht] Asko|Schönberg opent het Minimal Music Festival met de Nederlandse première van Reich/Richter. NB extra concert vanwege grote belangstelling.

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Reich/Richter – 12 april Amsterdam Minimal Music Festival

Ook in het Minimal Music Festival:

Mapping Andriessen – 13 april, door Asko|Schönberg en Ensemble Klang

Reich/Richter

Twee van de grootste levende kunstenaars in hun eigen disciplines bundelen hun krachten: Steve Reich, grondlegger van de minimal music en Gerhard Richter, die tot de top van de naoorlogse beeldende kunst behoort. Samen staan ze garant voor de hypnotiserende audiovisuele ervaring Reich/Richter.

Succes in New York

‘Een regelrechte triomf voor makers en uitvoerenden.’ Dat was wat de première van het werk in New York in 2019 volgens verschillende media teweegbracht. Reich/Richter werd in dat jaar tussen 6 april en 2 juni maar liefst zes dagen per week viermaal uitgevoerd, in totaal 200 uitvoeringen.

Deze bijzondere samenwerking tussen Steve Reich en Gerhard Richter is voor het eerst live in Nederland, door Asko|Schönberg en slagwerker/dirigent Colin Currie.

Delen, spiegelen, herhalen

Richter werkte voor deze productie nauw samen met cineast Corinna Belz, die zijn schilderijen tot leven brengt op Reichs pulserende klanken. Je ziet hoe kleurexplosies tot horizontale strepen evolueren en omgekeerd, via een procedé van delen, spiegelen en herhalen. Reich hanteert dezelfde techniek in zijn partituur, die teruggrijpt op zijn systematische succeswerken uit de jaren ‘70. Scenograaf Theun Mosk ontwerpt speciaal voor de uitvoeringen van Asko|Schönberg een decor dat de ‘samenwerking’ tussen beeld en geluid accentueert.

De muzikale uitvoering is in de best mogelijk handen bij sterpercussionist Colin Currie en Asko|Schönberg. Het ensemble buigt zich ook over Reichs klassieker Four Organs uit 1970 en Colin Currie soleert in Tromp Miniature van componist Bryce Dessner, die ook bekend is als lid van dealternative rock band The National.

Þ Reich/Richter – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

Wo 12 april 18:00 en 20:15u Muziekgebouw Amsterdam, opening Minimal Music Festival

Mapping Andriessen

Met de happening Mapping Andriessen brengt Asko|Schönberg samen met Ensemble Klang de immense invloed van Louis Andriessen in kaart via werk van zijn studenten: Missy Mazzoli (USA), Steve Martland, Matthew Wright (UK) en Pete Harden (NL). Andriessen (1939 – 2021) drukte ruim een halve eeuw zijn stempel op het Nederlandse en internationale muziekleven, als componist en als pedagoog. Deze nieuwe generatie componisten ontwikkelden ieder een heel eigen signatuur.

Het concert speelt zich deels af buiten de concertzaal en deels in de zaal waarbij gebruik gemaakt wordt van (live) videoprojecties.

Þ Mapping Andriessen – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

Do 13 april 19:00u Muziekgebouw, Minimal Music Festival

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands