Meteen naar de inhoud

Cilia van Dijk (1941-2023), gedreven animatieproducent die niets met Disney had

Ze behoorde tot een select gezelschap – dat van Nederlandse Oscarwinnaars. Op 24 maart 1986 mocht Cilia van Dijk (1941-2023) in Hollywood op het podium komen om als producent van Børge Ring’s Anna & Bella de Oscar voor beste korte animatie in ontvangst te nemen. De naam Van Dijk doet in dit verband natuurlijk ook denken aan Gerrit van Dijk (1938-2012), de eigenwijze kunstenaar die zich in de jaren zeventig had ontpopt als een energieke vertegenwoordiger van een nieuwe generatie animatiefilmers.

Inderdaad, in 1963 was Cilia van Lieshout getrouwd met Gerrit van Dijk, een huwelijk dat ook in artistiek opzicht veel betekende. Want een regisseur/kunstenaar mag dan doorgaans meer in de spotlights staan dan de producent daarachter, ze kunnen niet zonder elkaar. In een interview in het aan vrijbuiter Gerrit van Dijk gewijde gelijknamige gedenkboek (2020) vertelt ze iets over de twee-eenheid die ze vormden. Samen, maar ook ieder diens eigen eigenwijze gang. In genoemd boek valt onder meer te lezen dat ze weinig moest hebben van Harry Potter of Disney.

Warm hart voor cultuur

Ze ontpopte zich als filmproducent (en distributeur) toen kunstenaar Gerrit van Dijk animatiefilms ging maken. Dat sloot aan bij een breed scala aan andere activiteiten die ze, ook daarvoor al, ontplooide. Cilia van Dijk was mede-oprichter van Release, richtte modellenbureau People en een crèche op, was lid van Dolle Mina en begon in 1978 het distributiebedrijf Animated People. Dat laatste was de voorloper van het Nederlands Instituut voor Animatie. Ze was bestuurslid van de Vereniging Holland Animation en zat in vele adviescommissies en jury’s. En was, zoals gezegd, producent van korte, artistiek eigenzinnige animatiefilms, veelal van haar echtgenoot.

In Haarlem was ze, samen met Gerrit, sterk betrokken bij het plaatselijke culturele leven, en verleende haar diensten onder andere aan de Toneelschuur en het theatergezelschap Het Volk.

Animatie kent geen grenzen

Ik beweeg, dus ik besta

De films van Gerrit van Dijk die ze produceerde zijn meermalen onderscheiden. Waaronder de Gouden Beer in Berlijn voor zowel Pas à deux (1988) als Ik beweeg, dus ik besta (1998). In 2015 produceerde ze Animation Has No Borders, een compilatiefilm op de muziek van De Internationale, gemaakt door 36 animators uit 36 landen. Eigenlijk heel passend bij haar rijke netwerk en haar vele activiteiten ter ondersteuning van de onafhankelijke animatiefilm.

Cilia van Dijk is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en was lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Ze overleed na een kort ziekbed op 26 april 2023.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands