Meteen naar de inhoud

Europese apotheose bij Theaterfestival Boulevard: Twee internationale netwerken vieren hoogtepunt tijdens het festival

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

De afgelopen jaren werkte Boulevard binnen twee netwerken met twintig Europese partnerinstellingen intensief aan internationale samenwerking binnen de podiumkunsten, ondersteund door ‘Creative Europe’. Beide projecten zijn tijdens deze editie van Theaterfestival Boulevard te gast en dat is uniek te noemen!

Performing Gender Dancing in Your Shoes viert haar finale met de presentatie van een aantal community projecten en een wetenschappelijk onderzoek, en het reizende apapprogramma Feminist Futures landt ook in sHertogenbosch met voorstellingen en een contextprogramma.

Dancing in your shoes

Binnen het project Dancing in your shoes (20212023) werken choreografen samen met lokale gemeenschappen. Boulevard trekt hierin op met Nederlandse partner DansBrabant.

Het project is een vervolg op het Europese project Performing Gender. Dance makes differences, waar Boulevard in 20172019 in participeerde.

Het tonen van verhalen van mensen die doorgaans niet gehoord worden, is één van de thema’s. De afsluiting van het project vindt plaats in ’sHertogenbosch, met zestien Europese kunstenaars en de partners en vertegenwoordigers en producties van hun communities uit elf Europese steden. Tijdens het Closing Lab op 8 en 9 augustus zijn er presentaties, performances en workshops. De Universiteit van Bologna presenteert de eerste resultaten van hun onderzoek naar vormen van capacity building, cocreatie en choreografiepraktijken met choreograaf, culturele instelling en diverse groepen uit de samenleving.

In ’sHertogenbosch werkt choreograaf Jija Sohn sinds begin 2022 samen met mensen met Indische en Molukse roots uit ’sHertogenbosch en omgeving.

Meer info: https://www.festivalboulevard.nl/performinggenderdancinginyourshoes

Het project is zeer waardevol voor Boulevard omdat het streeft naar een gelijkwaardige wijze van samenwerken tussen dansmakers en groepen nietprofessionele dansers via het lichaam en beweging.

Samenwerkingspartners Performing Gender 3 Dancing in your shoes: Gender Bender Festival en Il Cassero LGBTI Center en Alma Mater University of Bologna [ITA], City of Women [SVN], Paso a 2 [ESP], Yorkshire Dance and British Council [GBR], KLAP Maison pour la Danse [FRA], SÍN Cultural Center [HON], Norrlandsoperan [SWE].

Feminist Futures

Het tweede project dat ‘sHertogenbosch aandoet dit jaar (van 6 t/m 10 augustus) is dat van het oudste Europese creatieve samenwerkingsverband: apap (advancing performing arts project). Met Boulevard maakt voor het eerst een Nederlandse partner hiervan deel uit. Onder de naam Feminist Futures (20202024) komen voorstellingen tot stand en wordt gewerkt aan een nieuwe, duurzame en inclusieve podiumkunstenpraktijk. Theatermaker Naomi Velissariou, werkzaam vanuit Theater Utrecht, wordt vier jaar in dit netwerk opgenomen.

De afgelopen jaren waren er al diverse werken uit deze samenwerking te zien op Theaterfestival Boulevard. En dit jaar is er een volledig Feminist Futures programma te volgen, als onderdeel van een twee jaar durende reis van voorstellingen en contextprogramma’s door verschillende delen van Europa Noorwegen, Italië, Polen, Frankrijk, IJsland, Servië, Duitsland en Portugal en die in de zomer van 2023 Belg(kunstencentrum BUDA in Kortrijk) en Nederland aandoet.

Zowel het festivalprogramma als de voorstellingen zijn over het algemeen ontworpen in lijn met feministische principes. Dit weerspiegelt ook het idee om culturele instellingen en hun manier van werken kritisch te beoordelen op besluitvormingsprocessen, traditionele hiërarchieën en machtsconstructies.

Het resultaat van de inspirerende samenwerkingen tussen verschillende Europese partners is een programma op 4 dagen van ons festival. Bij Boulevard zijn artistieke bijdragen te zien van: Chiara Bersani (IT), Buren (BE), Anna Gaïotti and Tatiana Julien (FR), Noemie Lakmaier (GB) en Selma Selman (NL).

Parallel aan het performance programma vindt op Boulevard de Feminist School plaats, een uitgebreid programma van workshops, discussies, lezingen en filmvertoningen. Doel is om een praktijkgerichte uitwisseling en discussie tussen de deelnemers en kunstenaars van het apapnetwerk mogelijk te maken. 

Meer informatie: https://www.festivalboulevard.nl/apap

Samenwerkingspartners apap, Feminist Futures: Tanzfabrik Berlin [GER], Maison de la Culture d‘Amiens [FRA], BIT Teatergarasjen Bergen [NOR], Kunstencentrum BUDA [BEL], Centrale Fies [ITA], Reykjavik Dance Festival [ICE], Teatro Nacional D.Maria Il [POR], SZENE Salzburg [AUT], The Performing Arts Institute in Warsaw [POL], STATION Service for contemporary Dance

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands