Meteen naar de inhoud

‘Grand March: The Willet-Holthuysen House through a Ballroom Lens.’

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Vanaf 2 december 2023 presenteert het Amsterdam Museum de tentoonstelling Grand March: Celebrating Ten Years of Dutch Ballroom Culture. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met prikkelende mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur.

Interventies en installaties

Als trailblazers van de Nederlandse scene verkent House of Vineyard de kracht van ballroom, waarin thema’s als verzet, gemeenschapsvorming en zelfexpressie een grote rol spelen. Voor de tentoonstelling Grand March: Celebrating Ten Years of Dutch Ballroom Culture neemt dit ballroomhuis de bezoeker mee door de historische ruimtes van Huis Willet-Holthuysen door een ballroomlens. Ze doet dat door de ruimtes van het Amsterdamse herenhuis aan te vullen met installaties met mode, sieraden, fotografie en beeldende kunst. In de kamers van het huis worden verschillende interventies gedaan, met als doel om gendernormen uit te dagen, bijvoorbeeld met een zestiende-eeuws harnas gecombineerd met hedendaagse ballroomsesthetiek. De leden van House of Vineyard tonen oude en nieuwe werken uit eigen collectie, maar putten ook uit de modecollectie van het Amsterdam Museum.

Tienjarig jubileum

Ballroom is een subcultuur met expressieve uitingen. Tijdens balls wordt tegen elkaar gestreden in verschillende categorieën, zoals voguing, realness en runway. Het is dit jaar tien jaar geleden dat het eerste ball in Nederland werd georganiseerd. Dit jubileum wordt gevierd met een tentoonstelling en een bijpassend publieksprogramma, met panelgesprekken, filmscreenings, tours en workshops. In de tentoonstelling blikt House of Vineyard onder meer terug op het afgelopen decennium door hoogtepunten van hun balls te tonen in de interactieve installatie Karosa (Papiamentu voor paradekar): een ontmoeting tussen een rariteitenkabinet en een Caribische paradekar.

Manier om ruimte op te eisen

Ballroom werd gevormd voor en door Zwarte en Latijns-Amerikaanse trans vrouwen en queer mensen in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Harlem, New York. Zij verzetten zich tegen reguliere, veelal racistische schoonheidswedstrijden door balls te organiseren voor, met en door lhbtiq+-ers van kleur. Tijdens een ball strijden deelnemers in verschillende categorieën om trofeeën, geldprijzen, status en verering. De balls zijn uitbundige underground-evenementen, die fungeren als verzet tegen de overheersende cisnormatieve maatschappij. Sinds de opkomst van deze balls is ballroom een bloeiende artistieke cultuur. Veel mensen die actief zijn in de ballroomscene, zijn lid van een ‘huis’. Hierin is een groep mensen vertegenwoordigd die elkaar gekozen heeft als ‘familie’, met een veilig thuis waarin ruimte is voor ieder individu.

‘Ballroom is een omgeving waar kunst en activisme elkaar ontmoeten.
Het is een vorm van protest en verzet, en een radicale viering van ons bestaan
en ons recht om ruimte in te nemen.’

Amber Vineyard, oprichter House of Vineyard

House of Vineyard at the Black Pride Ball, 2022. Photo: Tarona.

Over House of Vineyard

House of Vineyard werd in 2014 opgericht door ‘Mother’ Amber Vineyard. Het internationaal erkende ballroomhuis bestaat uit ongeveer dertig mensen en groeit nog steeds. Samen met ‘Father’ Elly Vineyard hebben ze in elkaar een gekozen familie gevonden. Sinds haar oprichting heeft House of Vineyard een grote impact gehad op de ballroomcultuur. Het huis zorgt voor gemeenschapsvorming, biedt educatieve mogelijkheden en daagt conventies binnen en buiten de ballroomscene uit. Naast haar grote bijdrage aan het organiseren van en deelnemen aan balls, faciliteert House of Vineyard betaalbare lessen en deelt ze haar kennis en waarden tijdens takeovers op kunstscholen en podia door het hele land. Sinds 2018 is House of Vineyard afgereisd naar Zuid-Afrika, Curaçao, Sint Maarten en Suriname om mensen te ondersteunen bij het creëren van hun eigen ballroomcommunities. Inmiddels is het huis uitgebreid naar Zuid-Afrika. Dit is de eerste tentoonstelling die House of Vineyard als collectief co-cureert.

‘De onvermoeibare inzet van House of Vineyard voor het vormgeven van een scene die ruimte maakt voor onbevangen zelfexpressie is een inspiratiebron voor velen. Hun creativiteit en artistieke expressie maken hen tot een onmiskenbaar en geliefd onderdeel van de hedendaagse cultuur.’

Over Huis Willet-Holthuysen

De tentoonstelling is te zien in het imposante Huis Willet-Holthuysen, onderdeel van het Amsterdam Museum, aan de Herengracht in Amsterdam. Het dubbele herenhuis heeft verschillende historische interieurs, waaronder een negentiende-eeuwse balzaal en een symmetrische Franse stijltuin, en herbergt tal van indrukwekkende historische voorwerpen. In Huis Willet-Holthuysen worden daarnaast tentoonstellingen geprogrammeerd die het huis en zijn verleden vanuit verschillende perspectieven belichten. Elke presentatie belicht weer een ander aspect van het huis.

Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door Hoofdbegunstiger Gemeente Amsterdam, Founder VriendenLoterij en Hoofdpartner Educatie ELJA Foundation.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands