Meteen naar de inhoud

Van start: Andermans schuld – Kunstproject over schulden van het NUT i.s.m. Mart Veldhuis, De Buurtwerkkamer en Armoedecoalitie Utrecht

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) presenteert i.s.m. illustrator Mart Veldhuis Andermans schuld: een maatschappelijk project op het snijvlak van beeldende kunst, podcast & taal met als doel de wereld van schuld zichtbaar te maken. Vanaf het najaar van 2023 gaan verschillende kunstenaars in gesprek met mensen met een schuld, een schuldverhaal of mensen die werken in de wereld van schuld. De verhalen worden gevangen in kunstwerken. Het project loopt tot en met 2025 en krijgt diverse presentatievormen en -momenten.

Wereldarmoededag

Op 17 oktober jl. vond op het Berlijnplein in Utrecht Leidsche Rijn in het kader van Wereldarmoededag een Stadsdiner plaats. Namens het NUT schoven kunstenaars aan bij Buurtkamer Hart voor Leidsche Rijn om een start te maken met het project Andermans Schuld.

Schulden in Nederland

Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft met geldproblemen te maken. Helaas komt hulpverlening vaak pas op gang als schulden al torenhoog zijn. Ondanks het grote aantal Nederlands voor wie schulden aan de orde van de dag zijn, is het moeilijk de problematiek invoelbaar te maken voor de mensen die er niet mee te maken hebben.

Geld & kunst

Het NUT maakt in 2023 theater over het thema ‘de toekomst van geld’. In de zomer van 2023 was de voorstelling Goed goud geld te zien, waarin overtollig kapitaal werd opgespoord en verzameld. De voorstelling bracht in minder dan drie maanden meer dan een ton aan overtollig kapitaal bij elkaar. Andermans schuld is een spiegelproject van Goed goud geld: het zet het tegenovergestelde van overtollig kapitaal centraal.

Ook voor illustrator Mart Veldhuis is het project een logische stap in zijn oeuvre. De kunstenaar studeerde aan de HKU af met zijn project Eigen schuld. Hierin verbeelde Mart zijn worsteling met zijn studieschuld in een enorm wandtapijt en verkocht het kunstwerk voor precies het bedrag van zijn schuld. Door de verkoop van het werk is hij schuldvrij.

Makers en partners

Een project van: het NUT (Nieuw Utrechts Toneel)

Concept en coördinatie: Job Kühlkamp

Concept, curator en illustrator: Mart Veldhuis

Partners: Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn, Armoedecoalitie Utrecht

Volg het verloop van Andermans schuld hier >>>

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands