Meteen naar de inhoud

Theatergroep Aluin maakt voorstelling over de erfenis van Jan Pieterszoon Coen

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Première: 23 december 2023, Theater Kikker te Utrecht

Utrecht – Na het succes van ‘Ik zeg toch Sorry’ (geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival) komt Aluin deze kerst met een tijdgeestkomedie. In de nieuwe voorstelling van Theatergroep Aluin Dit is van Ons worden de daden van J.P. Coen en al zijn invloeden opnieuw aan de kaak gesteld, anno 2023. Deze voorstelling werpt een kritische blik op de erfenis van J.P. Coen, een historisch figuur dat zowel bewondering als veroordeling oproept. 

Reinout Bussemaker is bekend van diverse televisie- (De 12 van Oldenheim, De Prooi, Rampvlucht) en theaterrollen. Bussemaker kruipt in de huid van J.P. Coen, een zeer roemrucht figuur uit de geschiedenis van de V.O.C. Niet bij iedereen gaat direct een belletje rinkelen bij de naam J.P. Coen, maar iedereen kent de Coentunnel. Ook zijn er zeven J.P. Coenstraten in Nederland, twee J.P. Coenlanen, één J.P. Coenhof, negen J.P. Coenscholen, een J.P. Coen scoutinggroep, een J.P. Coenholding, een Coenhaven, twee Coentunnels en een prominent standbeeld in Hoorn. Maar wie was dit historische figuur uit de 17e eeuw?

Over de voorstelling 

Dit is van ons is een hilarische en schrijnende confrontatie met een omstreden voorouder en het begin van een serie donkere bladzijdes uit onze geschiedenis. Activiste Just stelt zichzelf de vraag; hoe is een klein land als Nederland zo welvarend geworden? Ze neemt het heft in eigen hand en reist af naar de 17e eeuw om Jan Pieterszoon Coen te ontmoeten. Just daagt J.P. Coen uit om zichzelf en zijn handelen te verantwoorden in de 21e eeuw. Coen moet zich zien te redden in een wereld die anders over grondstoffen, bezit, winsten en mensenrechten is gaan denken. Weet J.P. Coen zich staande te houden in de huidige cancelmaatschappij?

Theatergroep Aluin weet van deze ingrijpende materie een tijdgeestkomedie te maken. Met deze gloednieuwe tekst laten zij het publiek in de spiegel van het verleden kijken: Moet je het in zijn tijd zien? Of is dat de grootst denkbare dooddoener?

Over Aluin

Theatergroep Aluin maakt al meer dan 32 jaar helder en concreet teksttheater over oersterke verhalen. Hun meest recente voorstelling Ik zeg toch sorry werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. Over de tekst van schrijver Erik Snel schrijft de jury: “In de tekst is veel ruimte voor het scherp bittere van de misstanden in ons koloniale verleden.”  

Afbeelding met jurk

Automatisch gegenereerde beschrijving

CREDITS

Tekst: Erik Snel, Regie: Victorine Plante, Spel: Reinout Bussemaker, Susannah El Mecky, Monica Hofman, Aron Schaap

Compositie: Willem Friede, Lichtontwerp: Charlie Feld, Decorontwerp: Marcel Dolman, Kostuumontwerp: Anouk van Schie, Posterbeeld: Miek Uittenhout, Grafisch ontwerp: hollandse meesters

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands