Meteen naar de inhoud

Kordz x Sakamoto: Feestelijk eerbetoon aan (film)componist Ryuichi Sakamoto (23 maart – Muziekgebouw)

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Samen met Alexandre Kordzaia, aka Kordz, brengt Asko|Schönberg een speciaal eerbetoon aan (film)componist en synthesizer-pionier Ryuichi Sakamoto die een jaar geleden overleed. 

Sakomoto (1952 – maart 2023) werd vooral bekend door zijn muziek voor films als Merry Christmas, Mr. LawrenceThe Last Emperor, The Revenant en recent de film Monster. Hij was ook pionier op het gebied van synth- en electropop waarmee hij generaties (pop)musici na hem inspireerde. Een van hen is producer/componist/toetsenist Alexandre Kordzaia (1994), beter bekend als Kordz, die – naast Sakamoto – Ravel, Stravinsky, Prince en James Brown als inspiratiebronnen noemt. Zijn muziek heeft dezelfde opgewekte energie en muzikale creativiteit als die van de vroege Sakamoto.

De Zwitsers-Georgische Kordz zette het mes in het vroege werk van Sakamoto en schreef, met toestemming van de meester, een rebelse bewerking van Sakamoto’s bekendste en minder bekende werk. Het speciaal gemaakte lichtontwerp van lichtkunstenaar Boris Acket zet de muziek kracht bij.

Asko|Schönberg bracht Kordz x Sakamoto in 2021 in première bij het Holland Festival, met Kordz op de toetsen. Daarna volgden meerdere succesvolle uitvoeringen, onder andere in Tbilisi, de thuisbasis van Kordz, waar het concert zo snel was uitverkocht, dat er meteen een tweede werd gepland.

De pers over Kordz x Sakamoto

Het Parool: Het was niet moeilijk je een uur lang te laten betoveren, al was het maar door de vrolijkheid en het onverwoestbare optimisme van de muziek.
NRCSlagwerker Joey Marijs bleek te kunnen beatboxen en David Kweksilber drenkte zijn klarinet in distortion-effecten voor een scheurende solo.
NieuweNoten…een bonte mix aan klanken, waarbij sterk ritmische en opzwepende passages worden afgewisseld met meer ambientachtige, soms zelfs neo-klassiek aandoende passages, waarbij de vullingen zowat uit je kiezen springen.  

De compositie werd geschreven in opdracht van Asko|Schönberg en het Holland Festival en kwam mede tot stand met steun van Fonds Podiumkunsten.

Asko|Schönberg Kordz toetsen
Boris Acket scenografie, lichtontwerp

Þ  Kordz x Sakamoto – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

Za 23 mrt – 20:30, Muziekgebouw, Amsterdam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands