Ga naar de inhoud

GGD Liverpool bespaart miljoenen op antidepressiva dankzij lokale filharmonie

De GGD in Liverpool bespaart er miljoenen mee op de verstrekking van antidepressiva. En het kost ze maar anderhalve ton. Zoveel zijn ze kwijt aan het inhuren van muzikanten van Royal Liverpool Philharmonic Orchestra voor workshops in verslavingsklinieken. Geen idealistisch gepreek dus, zoals in de talloze columns en reacties op Halbes cultuursnede, maar harde pecunia en bewezen effecten. In Engeland, waar ze bijna evenveel bezuinigen op kunst als in Nederland, maar er een stuk netter en respectvoller over praten.

Michael Eakin, Algemeen directeur van het RLPO kan gloedvol vertellen over de manier waarop hij erin is geslaagd om van het orkest, dat vroeger vooral gezien werd als een elitaire kostenpost, een niet te missen onderdeel van de samenleving te maken. Tijdens een debat dat het Muziekcentrum nederland (MCN) organiseerde in Breda, gaf hij het recept:

1: zorg dat je met de subsidiërende overheid in gesprek raakt. Stel je op als (zaken)partner, denk mee, kijk waar je relevant kunt zijn voor het beleid.

2: Ga de wijken in, doe lesprojecten, betrek leerlingen van scholen in achterstandswijken bij je werk.

3: Zet de heilzame werking van muziek in bij de behandeling van psychiatrische patiënten.

4: verloochen nooit de kwaliteit van je muziek en je muzikanten, want daar drijft alles op.

Eakins verhaal lijkt simpel, maar het zal altijd lastig zijn om klassieke musici ook in te zetten voor welzijnswerk. In Nederland verbiedt de cao dat, en sommige muzikanten hebben er gewoon geen zin in. Pieter Hoeben, 1e hoornist van het Brabants Orkest en lid van de ondernemingsraad van datzelfde orkest, is er genuanceerd over. Hij stelt dat het orkest al veel gemeenschapswerk doet, maar dat het lastig is om dat voor een hele provincie te doen. Liverpool is een overzichtelijke stad, Noord Brabant is een buitengewoon diverse provincie. En binnenko0rt moeten ze fuseren met Limburg. Wordt het nog groter en ingewikkelder.

Jurist en CDA-bestuurder Bart van Meijl richtte een paar jaar geleden een orkest op. Het in Utrecht gevestigde orkest de Nieuwe Filharmonie probeert met een minimum aan subsidie en een maximum aan flexibiliteit bestaansrecht te krijgen in een orkestenwereld die van de bezuinigingen en fusies aan elkaar hangt. Hij vertelt dat ze in Utrecht al veel aan gemeenschapswerk doen. Maar dat het altijd beter kan.

 

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.View Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands