Ga naar de inhoud

Hassnae Bouazza’s duizend tinten Arabië op #wu13

John de Mol doet goede zaken in de Arabische wereld. Hij doet daar nogal minnetjes over, volgens Hassnae Bouazza. Volgens haar praat de televisieproducent in het openbaar vooral over de vele beperkingen aan zijn formats vanwege de islam en het sentimentele gehalte van de tv in het midden oosten in het algemeen. Dat De Mols succesnummer The Voice of Arabia tijdens de finale in 100 miljoen huishoudens te zien was, daar hoor je hem niet over. Dat de kwaliteit van het gebodene zelfs ver boven het Hollandse niveau ligt, zou volgens de markante publiciste een reden kunnen zijn.

Tijdens Writers Unlimited 2013 toonde Bouazza ons wat de Arabische televisie- en filmindustrie nog meer in petto heeft dan de beelden die wij hier doorgaans zien: verbrande vlaggen, woedende jihadi’s en dikbesluierde vrouwen.

In plaats daarvan opende zij haar presentatie met een buitengewoon onthullende videoclip van een Libanese zangeres die met redelijk wat cleavage en sexy dansend een ranzig café schoonmaakte. Niet direct wat je associeert met de beelden van onderdrukking en fundamentalisme die we bij het Islamitische deel van de wereld denken.

Natuurlijk heerst de religie wel in het midden oosten. Maar het zijn niet allemaal godsdienstwaanzinnige zelfmoordterroristen. In deze door Arabië-deskundige Petra Stienen zeer vakkundig geleide aflevering van wat we dan maar Winternachtengasten zullen noemen kwam ook een Islamitische ‘What not to wear’ langs. Een in EO-coltrui en spijkerbroek gehulde jonge en sexy fundamentalist liet daarin zien welke stukjes huid en welke lichaamsvormen voor vrouwen taboe (fitna) zijn. Hilarische televisie, als het niet serieus zou zijn.  Volgens Bouazza laat hier het extremisme in de Islam zien dat het met zijn tijd meegaat.

He feit dat dat fundamentalisme zich überhaupt aan de tijdgeest moet aanpassen zou je al als een hoopvol teken moeten zien, en Hassnae Bouazza, die in het dagelijks leven constant onder vuur ligt van haatblogs als GeenStijl, benadrukt graag dat de Arabische cultuur veelvormiger is dan de oorlogshitsers ons willen doen geloven.

Bouazza heeft een boek geschreven over de onverwachte kanten van de Arabische cultuur. We zijn benieuwd, maar we zijn nog benieuwder naar de op twitter geopperde mogelijkheid om Petra Stienen tot de volgende presentatrice van Zomergasten te maken. Ze is daar namelijk erg goed in.

Vond de zaal.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.View Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands