John de Mol doet goede zaken in de Arabische wereld. Hij doet daar nogal minnetjes over, volgens Hassnae Bouazza. Volgens haar praat de televisieproducent in het openbaar vooral over de vele beperkingen aan zijn formats vanwege de islam en het sentimentele gehalte van de tv in het midden oosten in het algemeen. Dat De Mols succesnummer The Voice of Arabia tijdens de finale in 100 miljoen huishoudens te zien was, daar hoor je hem niet over. Dat de kwaliteit van het gebodene zelfs ver boven het Hollandse niveau ligt, zou volgens de markante publiciste een reden kunnen zijn.

Tijdens Writers Unlimited 2013 toonde Bouazza ons wat de Arabische televisie- en filmindustrie nog meer in petto heeft dan de beelden die wij hier doorgaans zien: verbrande vlaggen, woedende jihadi’s en dikbesluierde vrouwen.

In plaats daarvan opende zij haar presentatie met een buitengewoon onthullende videoclip van een Libanese zangeres die met redelijk wat cleavage en sexy dansend een ranzig café schoonmaakte. Niet direct wat je associeert met de beelden van onderdrukking en fundamentalisme die we bij het Islamitische deel van de wereld denken.

Natuurlijk heerst de religie wel in het midden oosten. Maar het zijn niet allemaal godsdienstwaanzinnige zelfmoordterroristen. In deze door Arabië-deskundige Petra Stienen zeer vakkundig geleide aflevering van wat we dan maar Winternachtengasten zullen noemen kwam ook een Islamitische ‘What not to wear’ langs. Een in EO-coltrui en spijkerbroek gehulde jonge en sexy fundamentalist liet daarin zien welke stukjes huid en welke lichaamsvormen voor vrouwen taboe (fitna) zijn. Hilarische televisie, als het niet serieus zou zijn.  Volgens Bouazza laat hier het extremisme in de Islam zien dat het met zijn tijd meegaat.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

He feit dat dat fundamentalisme zich überhaupt aan de tijdgeest moet aanpassen zou je al als een hoopvol teken moeten zien, en Hassnae Bouazza, die in het dagelijks leven constant onder vuur ligt van haatblogs als GeenStijl, benadrukt graag dat de Arabische cultuur veelvormiger is dan de oorlogshitsers ons willen doen geloven.

Bouazza heeft een boek geschreven over de onverwachte kanten van de Arabische cultuur. We zijn benieuwd, maar we zijn nog benieuwder naar de op twitter geopperde mogelijkheid om Petra Stienen tot de volgende presentatrice van Zomergasten te maken. Ze is daar namelijk erg goed in.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Vond de zaal.