Volgens minister van Cultuur van Engelshoven is het onvermijdelijk dat het aantal producties in de kunstsector omlaag gaat. Dit is nodig om de arbeidsmarkt voor de kunstensector gezond te maken. Ze verklaarde dat in een interview na afloop van de presentatie van haar visiebrief in het Rotterdamse Maaspodium.
‘Je ziet dat er de afgelopen jaren heel veel is geproduceerd om die publieksaantallen maar op peil te houden. Misschien moeten we kijken of die kunstenaar niet toch een rechtvaardig loon kan krijgen. Dat betekent dat we het publieksbereik dan iets minder belangrijk maken. Dat betekent dat instellingen dus iets minder kunnen doen, maar daar hebben we dan wel meer geld voor beschikbaar.’
Voor wie van veel aanbod houdt zal dit wellicht slecht nieuws zijn, maar het is inderdaad het onvermijdelijke gevolg van de beroerde situatie voor veel werkenden en zzp’ers in de sector. En het is dus goed nieuws, zeker in het licht van het eerdere onderzoek naar productiedwang bij het Fonds Podiumkunsten.
Eerherstel
Het kabinet wil in ieder geval in woorden, maar ook in daden breken met de negatieve beeldvorming rond cultuur. Dat is het beste nieuws van de presentatie, op 12 maart, van de visie van de minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven. Maar veel meer nieuws was er feitelijk niet, althans: dit was al duidelijk bij de behandeling van de cultuurbegroting. Maar de naar eerherstel smachtende kunstsector kan het niet vaak genoeg horen.
Hopelijk, en dat kunt u in de bijgevoegde audiocast horen, zijn we nu af van alle pleidooien voor de waarde van kunst. We werden er in de afgelopen jaren een beetje gek van. De minister eindigde haar speech met een vlammend beroep op iedereen om kunst om de kunst te waarderen, en niet om de rol die kunst kan spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen.
En daar was iedereen blij mee. zoals blijkt uit de bijgevoegde audiocast.
De brief van de minister kunt u hier vinden.