‘Ja, het was natuurlijk wel iets wat we op alle manieren al zagen aankomen. Dat maakt dat ik mentaal er al op voorbereid was. Maar als je het dan echt hoort… Het is gewoon zó zuur. Het is elke keer – ik neem het niemand kwalijk, voor de duidelijkheid – maar elke keer dat je slecht nieuws krijgt, probeer je te herstellen, te resetten, nieuwe plannen te smeden. Dan ga je iets anders doen en komt er weer een klap. Moet je datzelfde proces weer door. Dat vreet energie.’
Oscar Kocken, zelfstandig theatermaker, talkshowhost en bedenker, heeft het even gehad. We spreken elkaar de dag nadat officieel bekend is geworden dat alle zomerfestivals tot 1 september 2020 zijn komen te vervallen. En juist daar had hij nog een sprankje hoop op gevestigd. Direct toen de eerste ‘intelligente lockdown’ werd uitgeroepen stortte hij zich op twitter, waar hij een eerste twittertalkshow opzette. Een leuke ervaring, vond hij toen, maar meer ook niet.
Oorlogsdagboek
Hij had nog een financiële buffer, ‘al had ik er niet op gerekend dat er een wereldwijde pandemie zou uitbreken die al mijn werk onmogelijk zou maken, meneer Wiebes!’. Omdat hij toch alle tijd had, stortte hij zich op een project voor de zomerfestivals. Er lag al een tijdje een plan om iets te gaan doen met het oorlogsdagboek van zijn opa. Die ging na de bevrijding van Limburg, in maart 1945, mee met het rode kruis om te helpen met de repatriëring van gevangen en gewonden. Hij ontdekte dat er nog een spannende vraag bij was gekomen: het verzoek om een bijbeltje terug te brengen dat een zwaargewonde soldaat aan opa gegeven had, met de wens om het aan zijn familie te geven.
Oscars zoektocht trok online veel aandacht, ook van de landelijke media, en leverde uiteindelijk ook een verrassende uitkomst op: de soldaat had de oorlog overleefd en was getrouwd. Oscars opa was hem steeds bijna op het spoor, maar had hem niet gevonden. De soldaat is in 2010 overleden en Oscar maakt er nu een project van om het bijbeltje terug te brengen naar zijn weduwe, zodra corona het toelaat. Het zou allemaal moeten leiden tot een intieme voorstelling op het Bossche theaterfestival Boulevard. Dat nu dus niet doorgaat.
De integrale versie van dit verhaal verschijnt op de Coronawebsite van Gemeente Utrecht.