Meteen naar de inhoud

HOLLAND FESTIVAL 2020 AFGELAST, ‘ONLINE FESTIVAL’ IN VOORBEREIDING

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Met grote spijt ziet het Holland Festival zich genoodzaakt de 73e editie, die zou plaatsvinden van 4 tot 28 juni 2020, af te gelasten. De door de coronapandemie aanhoudende, binnen- en buitenlandse beperkingen en onzekerheden maken het onmogelijk om het internationale podiumkunstenfestival plaats te laten vinden.

De aanhoudende, beperkende maatregelen die de Rijksoverheid 21 april jl. bekend heeft moeten maken, bezegelden het lot van de 73e editie van het festival. Voor het Holland Festival is het niet meer mogelijk om het festival in aangekondigde vorm te realiseren. Het Holland Festival is een internationaal podiumkunstenfestival met kunstenaars uit meer dan twintig landen en presenteert hun werk in artistieke samenhang. De onzekerheid over de verschillende mondiale maatregelen met reisrestricties en quarantaines, de onmogelijkheid te kunnen repeteren of te produceren, de onzekerheden omtrent het gebruik van de Nederlandse theaters en concertzalen, het wegvallen van internationale presentatiepartners en het annuleren van voorstellingen en tournees door gezelschappen zelf, hebben er voor gezorgd dat de complexe puzzel in juni 2020 niet meer te realiseren is. Bovenal staat de veiligheid van publiek en artiesten voorop. Het festival wil hierin geen risico nemen.

Kunst doet ertoe. Juist doordat we het moeten missen, beseffen wij en ons publiek des te meer hoe belangrijk het is om naar voorstellingen en concerten te kunnen kijken en luisteren als collectieve ervaring. Daarom onderzoekt de festivalorganisatie met een groot deel van de kunstenaars die in het festival zouden optreden en met diverse samenwerkingspartners alternatieve manieren om in juni toch een deel van het programma te kunnen tonen. Met onder meer streamings, films, radio-opnames, vlogs en blogs en podcasts laten de makers zien waarmee zij bezig zijn. Het festival zal online te volgen zijn onder de titel Holland Festival 2.0-2.0. Ook voor deze editie is het verbindende thema: In pursuit of the we, dat in deze tijd van ‘social distancing’ relevanter is dan ooit.

Emily Ansenk, directeur van het festival: “Het festival dat artist driven is en de kunstenaars altijd centraal stelt, realiseert zich dat veel van hen maanden en jaren hebben gewerkt aan prachtige producties die niet of pas later te zien zullen zijn. Het Holland Festival spreekt nadrukkelijk zijn steun uit aan de betrokken makers, artiesten en gezelschappen. Wij zullen onder andere coproductiebijdragen die al zijn besteed, betalen.”

Martijn Sanders, voorzitter van de raad van toezicht: “De impact van het afgelasten van het festival voor het eerst in zijn drieënzeventigjarige bestaan valt het festivalteam enorm zwaar. Wij zijn ervan overtuigd dat actuele kunst die reflecteert op maatschappelijke thema’s in de huidige tijd belangrijker is dan ooit. Wij zijn blij dat de kunstenaars en het festivalteam zich blijven inzetten om de kunst te blijven tonen, in een online editie.”

Bill T. Jones, associate artist 2020, over de afgelasting van het festival:
“Recently, I had a revelation during a COVID conversation. A fellow artist said to me: ‘This disruption and the disappointment that many artists are facing now is business as usual for the creative class.’ She went on to say that we are trained for the ‘accident’, the ‘unforeseen’, the ‘disruptive’…! Artists are temperamentally suited to improvise, reinvent and find solutions! The circumstance of the COVID crisis has placed this belief in jeopardy. Can I/we truly pick up the pieces, move forward refashioning circumstances as we go? An honest answer is, ‘I don’t know…’. However that region of my mind and heart where the will resides says, ‘We must go on. We must recreate. We must keep faith.’ I continue to enjoy and learn a great deal from my partners at the Holland Festival. Their professionalism, bravery and deep humanity fuel my resolve and I am grateful for this. To the Future.”

Het Holland Festival dankt uitdrukkelijk zijn financiers. De ruimhartige coulance en steun van een aantal belangrijke partners, namelijk het ministerie van OCW, de gemeente Amsterdam, Fonds 21, Ammodo, vele particuliere stichtingen en donateurs en mediapartners NTR, VPRO en De Groene Amsterdammer stellen ons in staat een alternatief festival te realiseren.

Het publiek dat reeds kaarten heeft gekocht, wordt in de komende tijd actief benaderd door de festivalorganisatie. Hun wordt de mogelijkheid geboden om tickets om te zetten in vouchers voor 2021, het bedrag te doneren of restitutie te krijgen.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands