Meteen naar de inhoud

Moet je in tijden van Corona nou echt een nieuw theater bouwen met een precorona-ontwerp? Cultuurperscoronapodcast in tijden van Den Bosch (20)

80 miljoen moet hij gaan kosten, en er moeten heel veel mensen in kunnen, met drie zalen, en het moet allemaal gebeuren op de kavel die nu wordt ingenomen door het Theater aan de Parade in Den Bosch. Dat is zo moeilijk gebleken dat er al sinds 2006 gedoe over is. Nu is er een ontwerp, goedgekeurd en wel, van een paar jaar geleden. Dat moet nu worden uitgevoerd, los van alle protesten dat het gebouw te groot, te ambitieus, onhaalbaar en nooit exploiteerbaar is. Althans, dat vinden Wim Claessen (oud directeur van Theaterfestival Boulevard) en Cor Passchier (architect en onderzoeker). Zij stuurden brieven rond, schreven artikelen en die bereikten ook Cultuurpers.

Reden om eens te gaan praten, want het is wel heel erg raar om nu een bouwplan uit te voeren voor een theater waarvan je niet eens weet of het ooit rendabel te maken is in de anderhalvemetersamenleving. Is het niet handiger om nu je kans te grijpen om iets helemaal nieuws te bedenken, waar je de anderhalvemetersamenleving mee van dienst kunt zijn?

Sterker nog: moet de Bossche gemeenteraad voorlopig niet eerst eens denken aan de makers in de stad, en hoe zij de coronacrisis gaan overleven?

We hebben het dus over ambitieuze gemeenteraden, onmogelijke bouwplannen, corona, leegstand van theaters in ‘de provincie’ en de absurditeit van lokale cultuur en vooral, de bouwsector. Heerlijk gesprek geworden.

Lees hier het artikel van Wim Claessen:

BOSCH THEATER 13 DB, wat nu V4

Lees hier ook de brief van Cor Passchier:

Aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad 3

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt. Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is in kranten en andere oude en nieuwe media vaak geen plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en we willen dat voor iedereen zo houden. Of je nu rijk bent, of arm. Daarom willen we deze site zo veel mogelijk gratis houden. Dat kost geld, veel geld. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan, en beseffen we ook hoe belangrijk lezers ons vinden. We vinden het bovendien de best mogelijke manier om journalistiek onafhankelijk te houden. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009: dankzij lezers die zo een beetje eigenaar worden van deze onmisbare plek!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands