Première: 23 december 2023, Theater Kikker te Utrecht
Utrecht – Na het succes van ‘Ik zeg toch Sorry’ (geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival) komt Aluin deze kerst met een tijdgeestkomedie. In de nieuwe voorstelling van Theatergroep Aluin Dit is van Ons worden de daden van J.P. Coen en al zijn invloeden opnieuw aan de kaak gesteld, anno 2023. Deze voorstelling werpt een kritische blik op de erfenis van J.P. Coen, een historisch figuur dat zowel bewondering als veroordeling oproept.
Reinout Bussemaker is bekend van diverse televisie- (De 12 van Oldenheim, De Prooi, Rampvlucht) en theaterrollen. Bussemaker kruipt in de huid van J.P. Coen, een zeer roemrucht figuur uit de geschiedenis van de V.O.C. Niet bij iedereen gaat direct een belletje rinkelen bij de naam J.P. Coen, maar iedereen kent de Coentunnel. Ook zijn er zeven J.P. Coenstraten in Nederland, twee J.P. Coenlanen, één J.P. Coenhof, negen J.P. Coenscholen, een J.P. Coen scoutinggroep, een J.P. Coenholding, een Coenhaven, twee Coentunnels en een prominent standbeeld in Hoorn. Maar wie was dit historische figuur uit de 17e eeuw?
Over de voorstelling
Dit is van ons is een hilarische en schrijnende confrontatie met een omstreden voorouder en het begin van een serie donkere bladzijdes uit onze geschiedenis. Activiste Just stelt zichzelf de vraag; hoe is een klein land als Nederland zo welvarend geworden? Ze neemt het heft in eigen hand en reist af naar de 17e eeuw om Jan Pieterszoon Coen te ontmoeten. Just daagt J.P. Coen uit om zichzelf en zijn handelen te verantwoorden in de 21e eeuw. Coen moet zich zien te redden in een wereld die anders over grondstoffen, bezit, winsten en mensenrechten is gaan denken. Weet J.P. Coen zich staande te houden in de huidige cancelmaatschappij?
Theatergroep Aluin weet van deze ingrijpende materie een tijdgeestkomedie te maken. Met deze gloednieuwe tekst laten zij het publiek in de spiegel van het verleden kijken: Moet je het in zijn tijd zien? Of is dat de grootst denkbare dooddoener?
Over Aluin
Theatergroep Aluin maakt al meer dan 32 jaar helder en concreet teksttheater over oersterke verhalen. Hun meest recente voorstelling Ik zeg toch sorry werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. Over de tekst van schrijver Erik Snel schrijft de jury: “In de tekst is veel ruimte voor het scherp bittere van de misstanden in ons koloniale verleden.”
CREDITS
Tekst: Erik Snel, Regie: Victorine Plante, Spel: Reinout Bussemaker, Susannah El Mecky, Monica Hofman, Aron Schaap
Compositie: Willem Friede, Lichtontwerp: Charlie Feld, Decorontwerp: Marcel Dolman, Kostuumontwerp: Anouk van Schie, Posterbeeld: Miek Uittenhout, Grafisch ontwerp: hollandse meesters