Ga naar de inhoud

Holland Festival 2025 opent 11 juni met Thaise AI dans, Butoh, aandacht voor het kwetsbare lichaam, een bijzonder project dat drie weken duurt en een voorstelling in Den Haag 

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een Cultureel Lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Neem een Cultureel Lidmaatschap.


Het Holland Festival 2025 opent op 11 juni in het Muziekgebouw in Amsterdam met de Europese première van Cyber Subin van de Thaise choreograaf Pichet Klunchun. Dansers en avatars dansen samen in een mede door AI gemaakte choreografie die de traditionele Thaise Khon-dans herinterpreteert.  

Voor het eerst in 35 jaar is het Holland Festival weer aanwezig in Den Haag (Amare), dit keer met Star Returning van de Samoaanse visionaire theatermaker Lemi Ponifasio. De tijdloze verhalen van het Chinese Yi-volk komen tot leven in Ponifasio’s kenmerkende gestileerde, muzikale theatertaal.  

In het slotweekend van het festival zijn er maar liefst tien in het oog springende voorstellingen, waaronder ROHTKO van de Poolse Łukasz Twarkowski, Extra Life van voormalig associate artist Gisèle Vienne en de wereldpremière van Eric de Vroedts De seizoenen, een zeven uur durende theaterbeleving gebaseerd op de romans van Ali Smith.  

Gedurende de tussenliggende weken zijn het bijzondere project Welcome to Asbestos Hall van associate artist Trajal Harrell en de VR-opera From Dust van Michel van der Aa bijna dagelijks te bezoeken. Coproducties zijn onder meer het lang verwachte Trilogia Cadela Força – Capítulo II: The Brotherhood van de Braziliaanse Carolina Bianchi, waarin ze mannelijke gedragscodes onder de loep neemt, en Bérénice van Romeo Castellucci, een onvergetelijke monoloog door Isabelle Huppert.  

In totaal zijn tijdens de 78e editie van het Holland Festival 43 toonaangevende producties, met 143 voorstellingen, te zien op 17 locaties. Er zijn 16 coproducties, 4 eigen producties, 14 wereldpremières en 22 Nederlandse premières. 22 Makers maken hun debuut in het festival: van grootse producties met tientallen deelnemers tot intieme solo’s dicht op het publiek.   

Het hele programma staat vanaf nu op www.hollandfestival.nl  

Associate artist 2025 Trajal Harrell presenteert Welcome to Asbestos Hall 

Sinds 2019 werkt het festival met associate artists die hun eigen werk tonen en in gesprek met het programmateam mogelijkheden aandragen voor uitbreiding en verdieping van het programma. De associate artist in 2025 is de Amerikaanse choreograaf Trajal Harrell (Douglas, 1973). 

‘Through butoh, which embraces old age and decay as a part of life, I found that I want to talk about weakness. … Fragility is not victimhood; it can be present at the same time as strength… I want to show weakness as a fundamental quality that unites all human beings.’ Trajal Harrell 

Sinds 2013 onderzoekt Harrell de relatie tussen moderne dans en butoh, een naoorlogse Japanse minimalistische en geëngageerde dansvorm, waarin het imperfecte lichaam, pijn en sterfelijkheid centraal staan. In 2025 rondt hij zijn butohonderzoek af met Welcome To Asbestos Hall, geïnspireerd op de oorspronkelijke culturele ontmoetingsplek en studio Asbestos Hall van butohgrondlegger Tatsumi Hijikata in de jaren 60 in Tokio. Harrell deelt in Welcome to Asbestos Hall nieuw werk in verschillende fases van ontwikkeling en betrekt bezoekers bij het creatieve proces, in de zogenoemde ‘Visits’.  

Ook is er een uitgebreid programma met gastoptredens, talks en workshops. Harrell droeg, naast dit spannende nieuwe project, ook een aantal aan hem verwante kunstenaars en makers aan door wie hij geïnspireerd is: DD Dorvillier, Takao Kawaguchi en de componist jazzmuzikant Craig Taborn. De Amsterdamse pianist Tomoko Mukaiyama verzorgt een speciaal programma met buurtbewoners: We Are the House: Salon.  

Welcome to Asbestos Hall zal plaatsvinden in Likeminds, Amsterdam-Noord. Ook zal Harrell bestaand werk uitvoeren in het Stedelijk Museum: Caen Amour (2016) en Sister or He buried the Body (2022). 

Dans en kwetsbare lichamen als middel voor artistieke expressie 

De focus van het Holland Festival ligt dit jaar op dans, beweging, fluïditeit en het lichaam als middel voor artistieke expressie. Wanneer wordt beweging dans, wat is het sturende, bezielende mechanisme daarachter? Op allerlei manieren tornen artiesten aan het idee van het perfecte (dansende) lichaam, en zetten daar radicale expressie tegenover. 

De kwetsbaarheid van het lichaam speelt een rol in de voorstellingen van Gisèle Vienne en Carolina Bianchi. Scheidslijnen tussen een ijsblok en het menselijk lichaam verdwijnen in The Second Body van Ola Maciejewska. En de musici van Asko|Schönberg worden zelf onderdeel van de choreografie in Tero Saarinens Study for Life, zijn eerbetoon aan componist Kaija Saariaho. Het Paraorchestra is een collectief van musici, zowel met als zonder beperking. Zij treden voor het eerst op in Nederland met Drone Refractions in Het Concertgebouw, een voorstelling waarin het publiek zich tussen de musici kan begeven. De dansvoorstelling Told by my mother van de Libanese Ali Chahrour belicht het emotionele gewicht dat moeders dragen in hun lichamen en stemmen. 

Culturele kruisbestuivingen  

Ook dit jaar is er weer een rijk palet aan internationale uitwisselingen en kruisbestuivingen. Artiesten van eilanden in de Stille en Indische Oceaan, verenigd in het collectief Small Island Big Song, brengen een ode aan de veerkracht en cultuur van hun leefomgeving in One Ocean. In Ring of our Time van het vanuit Amsterdam opererende World Opera Lab, presenteren veertig kunstenaars uit Nigeria, Irak, Indonesië, Mexico en Noord-Europa samen een nieuwe opera. Componist Joël Bons brengt met Atlas Orkest veertig topmusici uit Azië, het Midden-Oosten en Europa voor het eerst samen op één podium. Forbidden Echoes van het Koninklijk Concertgebouw Orkest met de Koerdische zangeres Hani Mojtahedy, de Duitse producer Andi Toma en composities van Golfam Khayam en Nader Adabnejad belooft een concert vol weemoed, schoonheid en fel protest.   

Kunst over kunst  

Schilderijen, een sculptuur en de nalatenschap van een choreograaf: het zijn de inspiratiebronnen voor een aantal werken in het festival (#kunstoverkunst). Takao Kawaguchi baseert zich op archiefbeelden van choreograaf en butohgrondlegger Kazuo Ohno. Marc Vanrunxt neemt met Freie Form de gelijknamige sculptuur van Frans West als vertrekpunt. Otemba – Daring Women van Misato Mochizuki, Jan van den Berg en Janine Brogt, is gebaseerd op een 17e-eeuws schilderij van Jacob Coeman en ROHTKO van Łukasz Twarkowski op de spectaculaire zaak rond een vervalst schilderij van Mark Rothko.  

Nachtleven  

Het festival biedt zoals voorgaande jaren ook een uitgebreid nachtprogramma. Naast de huis-dj’s en een groots openingsfeest in Welcome to Asbestos Hall, is er onder andere een clubnacht in Parallel waarin Het Holland Festival en Africadelic 750 jaar Amsterdam vieren en tegelijk reflecteren op 50 jaar ‘on’afhankelijkheid (1975-2025) van Angola, Mozambique, Kaapverdië, São Tomé & Príncipe, de Comoren en Suriname, met verschillende liveoptredens en dj-sets. 

Vertrouwde en hernieuwde samenwerkingen 

Ook dit jaar staan er weer voorstellingen in het kader van het Holland Festival op het programma van Nationale Opera & Nationale Ballet. De Nationale Opera voert Boris Godoenov op in een regie van Kirill Serebrennikov. Het Nationale Ballet brengt maar liefst twee producties tijdens het festival: Other Dances, met choreografieën van Jerome Robbins, Ted Brandsen en David Dawson, én In C van Sasha Waltz.   

De hernieuwde samenwerking met NTR ZaterdagMatinee in Het Concertgebouw resulteert in twee voorstellingen. When we were trees is een concert van Ensemble Resonanz met cellist en rasperformer Abel Selaocoe, met o.a. eigen werk van Selaocoe en een wereldpremière van Kate Moore. De wereldpremière van Atlas Orkest is een initiatief van Joël Bons dat tot stand komt in samenwerking met het Oranjewoud Festival. 

Toegankelijkheid en ticketverkoop  

Het Holland Festival wil toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom biedt het festival diverse kortingen aan voor jongeren via de HF Young Favourites voorstellingen en is er bij veel voorstellingen korting voor studenten en scholieren, en CJP-pashouders. Er zijn lastminute- en rush tickets, die worden aangekondigd via de socials. En zoals ieder jaar zijn er gratis evenementen zoals Opera in het Park en delen van Welcome to Asbestos Hall.  

Het Holland Festival vindt plaats van 11 tot en met 29 juni 2025. Tickets zijn vanaf 1 april te koop via www.hollandfestival.nl. Vrienden kunnen al kaarten bestellen vanaf 18 maart. Op de website is het hele programma terug te vinden.  

Holland Festival is mede mogelijk gemaakt door subsidiënten Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Amsterdams Fonds voor de Kunst, productiepartner Ammodo, festivalpartner Fonds 21, presentatiepartner Hartwig Art Foundation en de steun van vele fondsen, business partners en particuliere donateurs.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaView Author posts

Klein Cultureel Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Bij omzet minder dan 250.000 per jaar.
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands