Na een ochtend debat in de Tweede Kamer is de tactiek van Kabinet Schoof duidelijk. Tenminste, als het gaat om het omstreden plan om de BTW op cultuur selectief te verhogen. Op alle vragen van de Kamer over het waarom, antwoordt Minister van Financiën Eelco Heinen dat het niet moet gaan over details, maar over een ‘totaalpakket’. Daarom wil hij ook niet ingaan op de keuzes die het kabinet heeft gemaakt, door bijvoorbeeld wel boeken, maar niet de Efteling duurder te maken.
Elk antwoord op die vraag gaat de minister uit de weg door te stellen dat er zoveel andere maatregelen zijn die allemaal samenhangen. Hij wil het niet hebben over het feit dat de effecten van de BTW verhoging op cultuur en sport niet zijn doorgerekend, want dat is soms bij andere maatregelen ook niet gedaan. Zij het wel bij maatregelen die de sierteelt zouden treffen. En accijnsverhogingen op tabak.
Hij troost de oppositie dat er door zijn collega op OCW vast wel iets aan leesbevordering zal gebeuren, maar dat het nu over belasting gaat en dat er 3 miljard moet worden verdiend. ‘Het gaat om een totaalpakket, waar zuur en zoet in samenhang moeten worden gezien.’
Weeskind
Er is geen betere manier om de Kamer buitenspel te zetten dan deze. Dat Heinen hiervoor kiest is misschien logisch, maar deze methode om vragen te omzeilen vergroot de machteloosheid op de publieke tribune. De minister erkent dat hij zelf ook andere keuzes zou hebben gemaakt. Vijlbrief van D66 constateert dat de BTW-verhoging een weeskind is: ‘Als dit zo blijft, gaan we niet instemmen met het belastingplan. Er zijn dingen in geslopen die niet goed uitlegbaar zijn, en dat erkent de minister ook.’
Minister Heinen gaat ervan uit dat de coalitie de plannen zal steunen. Hij verwacht niet dat er alternatieve dekking gevonden gaat worden, waarmee de willekeur in de BTW-verhoging kan worden ondervangen.