Skip to content

IDFA 2010 - The documentary Utopia in Four Movements as a live experience

Het nieuwste op het gebied van de vertoning van documentaires heeft niets te maken met websites of andere nieuwe media. Integendeel, de presentatie van de ‘live documentaire’ Utopia in Four Movements, waar IDFA de Europese première van had, grijpt in feite terug op de oervorm van de cinema, toen films werden vertoond met live muziek en een zogenaamde explicateur.

Utopia in Four Movements

Die explicateur ofwel verteller is in dit geval Sam Green, de filmmaker die ook de Oscargenomineerde documentaire The Weather Underground op zijn naam heeft staan. Hij is gefascineerd geraakt door utopische idealen en de tragische teloorgang daarvan in de twintigste eeuw. Zijn verhaal begint met de Esperantisten die met hun nieuwe taal wereldvrede hoopten te brengen en eindigt met de wrange erfenis van oorlogen en ontspoorde revoluties. Green verliest daarbij de ironie niet uit het oog. De uitvinder van het overdekte winkelcentrum, nu het kapitalistische symbool bij uitstek, was een socialist.
Bij de vertoning van Utopia in Four Movements, gisteravond in De Brakke grond, stond Green zelf op het podium om het verhaal bij zijn film te vertellen, een tekst die bij normale documentaires vaak als voice-over is toegevoegd. Hij werd daarbij terzijde gestaan door The Quavers, een driemansformatie uit Brooklyn die, ook live dus, de muziek verzorgde, terwijl Greens compagnon Dave Cerf achterin de zaal het geluid mixte. Omdat de beelden als losse scènes op zijn laptop staan (daar merk je als kijker overigens niets van) kan Green per voorstelling nog gemakkelijk veranderingen aanbrengen. In dit geval had hij beelden van Nederlandse demonstranten toegevoegd.
Is deze veredelde lezing met lichtbeelden nu werkelijk zo veel anders dan de vertoning van een gewone film met de muziek als soundtrack en het commentaar als voice-over? Toch wel. Zo’n ellenlange vertelstem zou je normaal gesproken als vreselijk saai en eentonig ervaren. Dat is plotseling heel anders wanneer Green – een onderhoudend verteller met gevoel voor humor – in levende lijve voor de zaal staat. Dan ontstaat er een relatie met het publiek en verandert de filmvertoning in iets wat meer op theater gaat lijken.
Deze tamelijk exclusieve manier van vertonen brengt met zich mee dat Utopia in Four Movements voorlopig niet te downloaden is en ook niet op dvd verkrijgbaar. Want Green ziet de film zelf ook graag als uiting van een bescheiden utopisch idee: namelijk dat je films gezamenlijk in een bioscoopzaal moet beleven, en niet in je eentje achter je laptop.
Utopia in Four Movements is maandag 22 november nog te zien in De Brakke Grond.

Leo Bankersen

Leo Bankersen has been writing about film since Chinatown and Night of the Living Dead. Reviewed as a freelance film journalist for the GPD for a long time. Is now, among other things, one of the regular contributors to De Filmkrant. Likes to break a lance for children's films, documentaries and films from non-Western countries. Other specialities: digital issues and film education.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)