Skip to content

Bare-bones news: Give Act turned from monstrosity into monster, Brabant short 30% on performing arts, North Beveland no longer buys art.

House amends gift deduction in cultural sector

(...) A majority of the Chamber wants to limit the Cabinet plans for tax deductions in the cultural sector. At the same time, it should become more fiscally attractive to make donations to sports and music associations. VVD, CDA and PVV submitted amendment proposals to this effect to the Giving Act of State Secretary Frans Weekers (Finance) on Tuesday. (..)
De PVV vond dat veel te ver gaan en weigerde om de belastingbetaler zo te laten opdraaien voor giften aan de cultuursector. Het CDA vond dat in de plannen van Weekers een symfonieorkest wordt voorgetrokken boven de dorpsfanfare die geen aanspraak kon maken op de giftenaftrek. PVV en CDA vonden met steun van de VVD een oplossing.
Die behelst dat de aftrek van de belasting geen 150 maar 125 procent bedraagt met een maximum van 1250 euro. Dat levert in totaal 7 miljoen euro op. Dat geld zetten CDA, VVD en PVV in voor het fiscaal ondersteunen van sport- en muziekverenigingen die moeten rondkomen van contributie van hun leden. (..)

Source: DeStentor   15 Nov 11

Amsterdam – Menselijke keten om Tropeninstituut

Om te protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingen op het Tropeninstituut, wordt aanstaande zaterdag een menselijke keten rond het gebouw gevormd. (..)
Het Tropeninstituut vreest dat deze bezuiniging [50% van de bijdrage door MinBuZa] niet alleen het onderzoeksinstituut, maar ook het museum, de bibliotheek en het theater zullen raken. (..)

Source: AT5   16 Nov 11

Haarlem – Fans moeten kostuums voor Scrooge betalen

Erik van Muiswinkel roept het publiek op geld te doneren voor kostuums voor zijn productie Scrooge. De kerstvoorstelling gaat in december in première in de Stadsschouwburg Haarlem, maar hoofdrolspeler Van Muiswinkel vreest dat zijn spelers door de bezuinigingen in hun hemd het podium op moeten. (..)
Op de website van de Schouwburg is per personage te volgen voor welk kledingstuk geld binnen is en wat de volgende wens is. In totaal is ruim 6000 euro nodig. Inmiddels is de helft van dat bedrag al binnen, meldt het theater. (..)

Source: DeLimburger   16 Nov 11

Theatre makers shocked by new grant scheme province of Brabant

(..) Deze week is naar buiten gekomen hoe de provincie de komende jaren cultuursubsidies in Brabant wil verdelen. (..)
De provincie heeft straks per jaar bijna 3 miljoen euro beschikbaar als subsidie voor de podiumkunsten en de muziek. (..) Volgens de theatermakers is het ongeveer eenderde lager dan het bedrag in de afgelopen jaren. Een forse bezuiniging dus in de tijd dat ook het rijk en de gemeenten korten op de cultuursubsidies. (..)
In het stuk van de provincie staat een groot aantal activiteiten waarvoor geld beschikbaar is. Nieuw in dat rijtje is de subsidie voor jeugdopera en muziekvoorstellingen voor de jeugd. Er is geen geld opzij gelegd voor een instellling die dans-voorstellingen gaat maken, wat slecht nieuws is voor Station Zuid, het danshuis in Tilburg.

Source: OmroepBrabant   16 Nov 11

Sales of children's books down

De verkoop van kinderboeken is in de eerste helft van dit jaar met 6 procent gedaald, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Source: Cultural policy.co.uk   16 Nov 11

 

Nijmegen – HAN podium voor debat cultuurbeleid

(..) Op een speciale website praat momenteel heel Nijmegen mee over het cultuurbeleid. Moet bijvoorbeeld Doornroosje meer subsidie krijgen? Wat doen we met Waalhalla? Of zijn er niet teveel festivals? (..) [zie ook: Maak Je Eigen Cultuurbegroting]

Source: SNR.nl   16 Nov 11

 

(N-Br) – Lokale Omroep Goirle in de problemen

(..) De omroep heeft nieuw apparatuur nodig, maar er is geen geld. Als er geen extra subsidie komt van de gemeente vreest de omroep voor zijn voortbestaan.
Het probleem zit vooral bij de televisietak van de LOG. Daar is 120.000 euro nodig en anders kunnen de wekelijks uitzendingen niet meer worden gemaakt, stelt de omroep. (..)

Source: RadioFreak.nl   16 Nov 11

 

North Beveland municipality scraps art purchase

(..) Volgend jaar komt er geen kunstaankoop omwille van de bezuinigingen. (..)

Source: PZC   15 Nov 11

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)