Skip to content

Culture in the Christmas package, Orientalis stops and all of Nijmegen-West without a library

Verheugend nieuws uit de wereld van Kerst-pakketten. 1/3 van de ondervraagden geeft aan wel een culturele belevenis in het kerstpakket te willen aantreffen, want men heeft minder vaak een culturele actviteit bezocht dan men zou willen: 43% vanwege de crisis en 35% uit tijdgebrek. Ondervraagden gaven aan vaker te zullen gaan als men korting zou krijgen.

De voorgenomen fusie van het Groninger Stripmuseum en het boeken-Museum Meermanno in den Haag is voorlopig van de baan. Het Stripmuseum ontvangt te weinig duidelijkheid van het ministerie en van Meermanno om zo’n grote stap te kunnen nemen. Het museum dat in 2014 moet verhuizen, overweegt een plaatsje te zoeken in het nieuw te bouwen Groninger Forum.

Nu zowel het ministerie als de provincie Gelderland geen geld willen steken in museum-park Orientalis zal het per 1 januari a.s. sluiten. Het bouwvallige museum-park dat 100 jaar geleden werd gesticht als devotie-park voor katholieken die niet naar Rome of Jerusalem konden reizen, slaagde er ook niet in zelf €2 miljoen op te halen via sponsoring. Einde verhaal, al wil de eigenaar, de Heilig Land Stichting, het nog niet opgeven.

Het museum voor de natuur-wetenschappen, het Boerhaave Museum in Leiden, wist – net op de valreep van 2011 – ook nog eens €1,28 ton op te halen met een benefiet-veiling, en zó de 17,5% eigen inkomsten-norm te halen. Het museum meldt een toestroom van culturele fondsen, donateurs en sponsors.

Dat de bibliotheek-voorzieningen in heel Nederland achteruit gaan, was al langer duidelijk. In Nijmegen-West zal binnenkort geen enkele bibliotheek meer beschikbaar zijn voor de 30 duizend bewoners van dit stads-deel. In totaal verdwijnen in Nijmegen meer dan de helft van de wijk-filialen dankzij een bezuiniging van 12%. tel uit je winst ..

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)