Skip to content

The Cultural Press Bureau goes full steam ahead for ten days with The Dodo at Springdance

 It may be a crisis and the cultural winds may also be blowing from the wrong right corner, but that doesn't stop The Dodo from flying. The festival day newspaper we launched two years ago as a new commercial product is ready for another 10 days of Springdance. We're going to review a lot of performances, and compare even more. And we are going to make a journal.

Het werd tijd om iets nieuws te proberen. Dat was twee jaar geleden de online festival day newspaper al. Immers: het idee om een festival  te laten betalen voor een dagkrant die zich kritisch en onafhankelijk opstelt, was – en is nog steeds – een noviteit. Maar inmiddels begint het idee wel post te vatten dat we een weg verkennen die meer journalisten zullen gaan volgen.

Ooit, toen een medium als een krant of omroep nog een exclusief monopolie op de verspreiding van nieuws en meningen had, was de wereld helder. Wanneer je als bedrijf je producten wilde verkopen zocht je een deal met een medium dat zoveel mogelijk mensen bereikte, Daar kocht een deel van de ruimte voor een mooie prijs en zo werd iedereen gelukkig. De krant verkocht niet-journalistiek papier, de omroep niet-journalistieke zendtijd, en zo werd de journalistiek mede mogelijk gemaakt.

Inmiddels is dat ene medium met een monopolie vervangen door internet en beschikt iedere gebruiker van dat internet over een eigen ‘publiceer’-knop. Bedrijven hebben geen media meer nodig om contact te leggen met de klant. Dat kunnen ze nu heel goed zelf: via facebook en twitter, en met een eigen website die via cookies en andere middelen perfect werkt om gedrag en voorkeuren van de mogelijke klanten in kaart te brengen. Het oude verdienmodel van de mediabedrijven is daarmee een ding van het verleden aan het worden.

Maar bedrijven blijken nog steeds behoefte te hebben aan objectieve informatie en deskundige duiding van hun eigen producten en van de producten van e concurrent. Maar omdat media-uitgeverijen inmiddels steeds minder goed in staat zijn die informatie en duiding voor een breed publiek toegankelijk te maken, gaan organisaties en bedrijven rechtstreeks met journalisten samenwerken.

Feitelijk is daarmee de aloude werkverhouding omgekeerd: bedrijven kopen geen ruimte meer in bij een groot mediaplatform. Elk bedrijf, elke organisatie, is sinds de opkomst van het sociale web zelf een uitgeverij geworden. En uitgeverijen hebben deskundigen en kritische ‘journalisten’ nodig omdat hun (potentiële) klanten geen behoefte hebben aan ongefundeerde goed-nieuw-shows. Zo is de Festivaldagkrant begonnen.

Voor iedereen is het lastig om aan de nieuwe verhoudingen te wennen. Bij het acquireren voor De Dodo Festivaldagkrant komen we veel huivering tegen bij marketingmedewerkers en directies, maar bij die festivals die het aan hebben gedurfd, zoals dit jaar al Writers Unlimited, Springdance en Holland Festival, is men altijd tevreden met het resultaat. Het festival wint aan street credibility en krijgt bovendien een ‘long tail-effect’ meegeleverd: alle beschouwingen, reportages en reacties blijven tot in lengte van jaren bewaard.

De toekomst is echter nog lang niet verzekerd. Door de bezuinigingen op cultuur en het multiplier-effect dat van die kortingen uitgaat, is de financiële ruimte de komende jaren uiterst beperkt bij die festivals die zullen overleven. Dat dwingt ons om het eigen journalistieke product steeds te blijven vernieuwen en steeds op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden.

Op dit moment staan vooral de prijzen, en daarmee de honoraria van onze freelancers, onder druk. Om aan de eerste financiële tegenwind een beetje tegendruk te bieden, zijn zowel de site van het Cultureel Persbureau als die van De Dodo voorzien van ‘ouderwetse’ banners.

Verder werken we voor Springdance inmiddels samen met de website Danspubliek.nl, om zo ons publieksbereik, en de commerciële mogelijkheden verder uit te breiden. En we gaan proberen de presentatie van onze journaals en videorecensies dynamischer te maken.

Dit alles kan niet zonder u, de bezoeker van onze websites, We vragen u dan ook of u ons de komende twee weken extra kritisch wilt volgen, en waar u daar behoefte aan hebt, ons te stichten met uw commentaar.

Springdance, van 19 t/m 29 april te volgen via Festival day newspaper The Dodo

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)