Skip to content

Orchestra finds name: the HET The Symphony Orchestra

Hooray! We have a new name. Nederlands Symfonieorkest was not allowed, *****Orkest everyone thought was a joke and reverting to the perfect name Orkest van het Oosten is not possible, because loss of face. What then?

Drum roll...

Simply, the symphony orchestra. Or THE Symphony Orchestra. The Symphony Orchestra.

Niet Die Orkest, wat wel een coole naam geweest zou zijn, niet ‘dat’, ‘dit’ of ‘de’, maar het. Alleen ‘een’ was nog nietszeggender geweest, maar wanhoopt niet: het blijkt wel ergens voor te staan: herkenbaar, eigentijds en toekomstgericht.

Nee, wij verzinnen het niet, het komt uit de koker van algemeen directeur Harm Mannak. Tenminste, dat hopen we dan maar, want je moet er niet aan denken dat een duur reclamebureau op de proppen is gekomen met dit bepaald lidwoord danwel onbepaald of juist weer persoonlijk voornaamwoord. En met goedkeuring van de Raad van Toezicht van het orkest nemen we aan, want die stond ook toe dat Mannak een op voorhand kansloze bodemprocedure startte nadat al tonnen subsidiegeld aan andere juridische akkefietjes waren weggegooid. Die Raad vond het immers ook prima dat in een actie van verzet ongekend voor Nederland sinds de jaren zestig Mannak de naam Nederlands Symfonieorkest veranderde in *****Orkest.

Die vijf sterren bleven ondertussen in de recensies grotendeels achterwege. In ons land viel het nog wel mee, maar in de reacties op de o zo succesvolle buitenlandse tournees troffen we meermaals de aanduiding ‘derderangs provincieorkest’ aan.

Logisch ook, eigenlijk, want Het Symfonieorkest is nog steeds het orkest van het oosten. Alleen ligt dat oosten inderdaad wat verder naar het oosten dan Enschede, kwamen we achter. Door op Google even de definitie van ‘Het’ op te zoeken. Het symfonieorkest is gewoon het symfonieorkest van het Hongaarse comitaat Borsod-Abaúj-Zemplén.

Schermafdruk van 2014-09-20 12:43:41

Toen het… HET… Het… orkest nog gewoon Orkest van het Oosten genoemd werd en daar trots op was, had dat orkest niet alleen een naam die precies de lading dekte – een orkest gevestigd in het oosten van Nederland, vooral daar spelend – maar groeide het ook uit tot een orkest dat als het elders speelde louter bewonderingoogstte.

Daar is weinig van over. Binnen het orkest heerst inmiddels een angstcultuur. Muzikanten maken zich zorgen over het alsmaar dalende niveau, vrezen dat de mediagenieke Jan-Willem de Vriend met een extra orkest erbij nog minder tijd voor ‘Enschede’ zal reserveren dan hij nu al doet en zijn, het is immers 2014, vooral bang voor hun baan. Kritiek op de artistieke koers wordt niet geaccepteerd, en wie voorzichtig opmerkt dat de drie jaar geleden gepresenteerde zakelijke doelen nooit gehaald kunnen worden, kan maar beter meteen zijn koffers pakken.

Wij wachten nog op de cijfers, maar zien overduidelijk de verdedigingslinie die opgebouwd wordt. Vergeet de tonnen die aan advocaten verspild zijn, het gaan om miljoenen. Miljoenen die de provincie al  toegezegd heeft, mits het… HET… Het orkest zelf ook de doelstellingen realiseert. Dat orkest kreeg de miljoenen immers op basis van een zeer ambitieus businessplan, dat enorme risico’s in zich droeg en op verschillende punten onrealistisch was. Zo moesten de bezoekersaantallen enorm omhoog en vooral de cijfers over fondsenwerving waren opmerkelijk. Het businessplan hanteerde een groeimodel van 2.000.000 naar 5.000.000 euro sponsorinkomsten per jaar.

Dat gaat niet lukken, dat is overduidelijk. Schreven we meteen al. Maar dat komt dan nu uiteraard doordat dat andere orkest in het westen, waar het nu verder maar helemaal niet meer over gaan hebben, de nationale en internationale ambities gefnuikt heeft. Maar wij van het… HET… Het hebben er alles aan gedaan, geen gang naar de rechter was ons teveel. Provincie geef ons de beloofde miljoenen en laat ze daar in Amsterdam zien dat het… HET… Het… Orkest van het Oosten, pardon, enfin, alle belastingcenten waard is.

Dank, dan gaan we nu weer een plan opstellen om de Nederlandse Reisopera over te nemen, want dat kan echt niet langer, die nieuwe naam. Dat moet De Opera worden.  En journalisten die in welk stuk dan ook het aandurven om te schrijven over ‘het symfonieorkest’ terwijl ze niet naar het… HET… Het verwijzen, die dagen we meteen voor de rechter.Wij weten de weg.

Nog een klein dingetje… noemde het voormalig Brabants Orkest zich niet ook al eens… niet om vervelend te doen, maar hoe ging het daar vervolgens mee?

Gelukkig hebben we nog Het BalletOrkest.

 

 

 

Henri Drost

Henri Drost (1970) studied Dutch and American Studies in Utrecht. Sold CDs and books for years, then became a communications consultant. Writes for among others GPD magazines, Metro, LOS!, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers and Cultureel Persbureau/De Dodo about everything, but if possible about music (theatre) and sports. Other specialisms: figures, the United States and healthcare. Listens to Waits and Webern, Wagner and Dylan and pretty much everything in between.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)